Подобен референдум не може да бъде проведен без съгласието на британското правителство

Британският премиер Борис Джонсън изпрати на шотландския първи министър Никола Стърджън писмен отговор, с който отхвърля молбата й за предоставяне на правомощия за произвеждане на референдум за независимостта на Шотландия, предаде Ройтерс.

Подобен референдум не може да бъде проведен без съгласието на британското правителство, предаде БТА.

Никола Стърджън отправи през декември писмено искане към Джонсън за започване на преговори или за предоставяне на правомощия на регионалното правителство на Шотландия да организира референдум.

"Не мога да се съглася с искането за предоставяне на правомощия, които ще позволят произвеждането на нови референдуми за независимост", пише Джонсън в отговора си на Стърджън, който бе публикуван от британския премиер в Twitter.

Джонсън припомня, че идеята зад организирания през 2014 г. референдум за независимост в Шотландия е била вотът да е един в рамките на едно поколение.

Ако бъде произведен нов референдум за независимост, политическият застой в Шотландия от последното десетилетие ще продължи. Време е всички ние да работим за единството на Обединеното кралство, изтъква Джонсън в писмото си до шотландския първи министър.