Днес автоинструктури блокираха движението в центъра на София

„Нека да поставим днешния протест в по-широк контекст. За жалост, статистиката показва много негативна тенденция по отношение на новите шофьори. Това е в основата на всички действия, които до момента държавата предприема”. Това заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” Малина Крумова от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

Днес автоинструктури блокираха движението в центъра на София. Причината за недоволството им бяха готвените промени за увеличаване на часовете за кормуване на курсистите. В Министерството на транспорта и в Министерство на образованието се проведоха срещи между протестиращите и държавата. Те се споразумяха нова работна група да обсъжда часовете по кормуване и обучението на водачите.

Нова работна група ще обсъжда часовете по кормуване и обучението на водачите

„Статистиката за 2018 година показва, че за водачи между 18 и 25 г. 20% повече са загиналите водачи в тази възрастова група. Макар, че нямаме информация за 2019 година, статистиката не се променя. Много често тези млади водачи поемат несъобразени рискове. Създават ситуации на пътя. Много често са повече от един човек в колата.  Така, че всички тези обстоятелства и от гледна точка на безопасността на движението водят нас, институциите, към това да определим начина и политиката, която да доведе до намаляване на пътно-транспортните произшествия в страната”, смята тя.

„За това и беше разработена работната група, в която наистина едно от предложенията беше за увеличение на часовете. В рамките на работната група през цялото време постъпваха различни предложения, които варираха. Проведохме и социологическо проучване”, заяви Крумова.

Протест на автоинструктори блокира центъра на София (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Правим грешката да се фокусираме върху тези часове, а не върху подготовката. Тя е цялостен процес, който дори не започва с курса за подготовка на шофьори. Той започва в по-ранна детска възраст – в училище, чрез възпитание. За това, като резултат от днешните срещи, консенсусът, който постигнахме, е, че трябва да се продължи работа в посока изготвянето на цялостна концепция, която да не се фокусира само върху часовете. По-важно е да се фокусираме върху изпита, върху съдържанието и начина, по който се провежда. Той реално е цедката, която ще покаже дали човек е подготвен”, допълни тя.