Той ще участва в официалното откриване на новата военноморска база „Бернис“

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Египет, където утре по покана на президента Абдел Фаттах Ас-Сиси ще участва в официалното откриване на новата военноморска база „Бернис“ на брега на Червено море.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

На летището в Кайро премиерът Борисов бе посрещнат от министъра по парламентарните въпроси на Египет Алаа Фуад.

Базата „Бернис“ е стратегически пункт в осигуряването на южния фланг на страната. „Бернис“ е една от трите нови военноморски бази на бреговете на Средиземно и Червено море, чието създаване Египет обяви през 2017 г. Заедно с други военноморски бази в страната се дава възможност военното ръководство на Египет да създаде за първи път два военноморски флота: единият в Средиземноморския регион, а вторият – в Червено море, което представлява качествено ново развитие на египетските въоръжени сили.

По време на посещението си в Египет премиерът Бойко Борисов ще проведе среща с президента Абдел Фаттах Ас-Сиси. Във фокуса на разговора им ще бъде двустранното сътрудничество в политическата, икономическата, енергийната, културната, образователната сфера. Акцент ще бъде поставен и върху подкрепата, която България ще продължи да оказва на Египет в усилията му в борбата с тероризма и религиозния екстремизъм.

Разширяването на двустранното сътрудничество в тази област е в интерес както на България и Египет, така и ще допринесе за сигурността в регионите на Близкия Изток и Балканите.

Първата срещата между българския министър-председател Бойко Борисов и египетския президент Абдел Фаттах Ас-Сиси се проведе в кулоарите на годишната 73-та сесия на ОС на ООН през септември 2018 г., където двамата лидери се договориха за практическо активизиране на партньорството.

В резултат на заявената и от двете страни добра воля за сътрудничество, на 23-24 октомври 2018 г. премиерът Бойко Борисов бе на двудневно посещение в Кайро. А на 24-25 февруари 2019 г. българският министър-председател участва в първия по рода си форум на най-високо равнище между ЕС и Лигата на арабските държави в египетския курорт Шарм Ел-Шейх, където също разговаря с египетския президент Сиси. В рамките на срещата им тогава бе потвърдена волята за развитие на двустранните отношения.