В годишния график за 2019 изрично било записано, че е възможно да се стигне до това положение

Прокуратурата извади свидетелски показания и графици за подаваната вода от лятото до началото на водната криза в Перник.

От показанията на Илияна Тодорова, директор на дирекция „Управление на водите” в екоминистерството, става ясно, че за целия период, в който е работила в Министерството на околната среда, Нено Димов никога не е връщал документи, засягащи отпускането на вода.

А в годишния график за 2019 изрично било записано, че е възможно да се стигне до криза в края на декември.

От справка на ВиК-Перник става ясно, че само за 17 дни преди водната криза от язовира са били подадени близо 1,4 милиона кубични метра вода към града и предприятията. За сравнение това би трябвало да е годишното потребление на „Стомана Индъстри” и ТЕЦ-Перник.

„Няма никакви данни по делото някой от Министерството на околната среда и водите да е заявил погрешни или незаконосъобразни действия на министъра. Самият Нено Димов счита, че всички служители на министерството са свършили своята работа съобразно данните, подавани от ВиК. До месец октомври се твърди, че състоянието на язовира е като преди или следвалежен период – в нормално състояние. Единствено през октомври се появява, че е средно сухо вече и през ноември пише, че е сухо”, заяви Ина Лулчева, адвокат на Нено Димов.