Според медиците МВР бави с месеци неизплатени хонорари

Лекарите от „Съдебна медицина” са готиви за протест. Те заплашват да спрат да изготвят медицински експертизи. Пред NOVA заявиха, че ще пристъпят към крайната мярка, тъй като МВР е натрупало към тях дългове от стотици хиляди за вече свършена работа. Отсрочката, която дават е два месеца, а следващата стъпка ще е национален протест.

Доц. Александър Апостолов е един от всички 70 лекари с призната специалност „Съдебна медицина” в страната. Работното му време е 6 часа, но остава до късните часове на деня почти ежедневно. Освен текущата работа, той е затрупан и с десетки  медицински експертизи, свързани с различни престъпления, за които обаче клиниката му почти не получава хонорари. Ситуацията е същата и с неговите колеги в страната.

Съдебните медици искат възнагражденията им да бъдат изплатени до Нова година

„Получавам информация от различните колеги в страната за единични плащания, за плащания преди 6, 7, или повече месеца. Това е смущаващо, тъй като има и законови срокове в рамките на два месеца. И това не се спазва”, обясни той.

В отговор от МВР заявиха, че плащат, но  доколкото позволява бюджетът. Заради огромния обем на работа, липсата на плащане и малкия брой експерти голяма част от делата в страната се бавят, признаха криминални адвокати.

„Забавяния с години. Невъзможност да се намерят експерти в определени области или по-скоро нежеланието на определени експерти да работят, защото имат право да откажат. И много лесно си дават отвод”, споделя адвокат д-р Мария Петрова.

Съдебни лекари от цялата страна излизат на протест в Пловдив

Междувременно стана ясно, че приходи все пак има, но от друго перо на бюджета. В края на миналата година са отпуснати средства за обновяване на отделенията по Съдебна медицина. С част от тях в „Александровска болница” вече са започнали ремонт.

С отпуснатите средства ще бъдат закупени високотехнологични апаратури. Те ще заменят сегашните, които в някои от отделенията са на 40, 50 години. Глътка въздух идва и от факта, че се предвижда сумата за извършване на аутопсия да се утрои – от 120, на 320 лева.

Репортер: Даниела Пехливанова