„Бях уплашен за момент, но ние сме подготвени за това”, казва един от тях

Моментът, в който американски бази бяха ударени от ирански ракети беше заснет на видео. Журналисти бяха допуснати вътре, за да чуят от първо лице разказа на военните за ужасяващите минути, в които са под атака.

Американските военни не са свикнали да бъдат от другата страна на огневата мощ. Обикновено те са тези, които стрелят. „Бях уплашен за момент, но ние сме подготвени за това доколкото можем”, каза Роланд.

Иран изпраща черните кутии на сваления "Боинг" във Франция

Подготвени са за наземна атака от Иран, но базата не е оборудвана срещу балистични ракети. Много от 2500-те войници и служители на базата са в ударените райони.

„Докладът за балистичните ракети дойде няколко часа по-рано. Така че бяхме подготвени как да се предпазим, разпределихме хората и местата им, заведохме част от тях в укрепени бункери, за да ги защитим”, коментира Тим.

Час преди атаката, хората вече са се скрили в укрепленията, строени от бившия им враг - Саддам Хюсеин. Два часа и половина по-късно първите ракети идват. „Всеки път, в който удареше ракета, вратите трепереха”, каза Стейси.

Няколко войници остават на позициите си, за да пазят базата. Други обикалят района, за да търсят пострадали и да проверят защитата. Младите войници устоявят на инстинкта си да избягат.

„Първо се уплаших, но всички знаем какво трябва да направим - да стоим на наблюдателната кула, да гледаме и да се фокусираме върху всичко, което се случва”, коментира Кимо.

Има арестувани заради сваления украински самолет

Когато една от ракетите пада твърде близо, те се скриват в камион и остават там в продължение на 2 часа. Останалите са в бункери. „В цялата база има такива малки бункери, но те могат да ни предпазят от снаряди. Балистичните ракети, които бяха изстреляни по нас, са 3 000 пъти по-мощни. Взривната вълна събори 4-тонна стена, но ако това не се беше случило, онези, които се криеха тук, вероятно нямаше да оцелеят”, разказва Аруа.

Когато слънцето изгрява, страхът, че има убити и ранени избледнява от радостта, че никой не е пострадал.