Инцидентът стана в курорта „Златни пясъци”

Повторно бе образувано делото за смъртта на дете, засмукано от сифон в хотелски басейн в „Златни пясъци”. Случаят е от преди 9 години. Разпоредителното заседание е насрочено за 19 февруари, съобщиха от Окръжния съд във Варна. 

Разследването отне 7 години, като обвинителният акт беше внесен за първи път в съда през 2018 г. Поради допуснати съществени процесуални нарушения в досъдебното производство съдът го прекрати и го върна на прокуратурата.

Нарушенията, посочени от магистратите, са неиздирването на близките на починалото момиче и ограничаване на правата им като нейни наследници. Според съдебния състав сериозно нарушение представлява и неуведомяването на единия подсъдим – проектантът на басейна, че срещу него се води разследване и има повдигнато обвинение за извършено престъпление.

Фатален инцидент: Дете бе засмукано от помпа в басейн, прекара 15 мин. под вода

Трима мъже са обвинени, че са причинили смъртта на 13-годишното момиче поради незнание или немарливо изпълнение на дейност, източник на повишена опасност. За това престъпление предвиденото наказание е затвор от една до шест години. 

Първоначално обвинение беше повдигнато и срещу спасителя на басейна, но поради изтичане на абсолютната давност за престъплението, прокуратурата е прекратила наказателното производство срещу него.

Помпа в басейн засмука дете, близо година наказани няма (ВИДЕО)

Злополучният инцидент стана на 11 юли 2011 г.  Около 11.30 ч. охранителят на хотела забелязал руска туристка, която се опитвала да привлече вниманието на спасителя и на други туристи да окажат помощ на дете, което лежало на дъното на басейна. Спасителят скочил във водата и направил опит да извади момиченцето, но не успял, тъй като тялото било засмукано от подовия сифон на басейна. Едва, след като помпите били изключени, момиченцето било извадено. Същия ден пострадалата починала в болница. Като причина за фаталния изход съдебно-медицинската експертиза посочила удавяне от вдишване на течност, потискане на жизнено важни центрове в мозъка и спиране на сърдечната дейност. Пострадалото дете е било на почивка с баща си у нас.