Комисията внася иск за отнемане на 139 177 лв. от обвинен като помагач в групата, виновна за отвличането на Адриан Златков

На днешното редовно заседание Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) взе решение за внасяне в Софийския градски съд (СГС) на иск за отнемане на 139 177 лв. от обвинен като помагач в групата, виновна за отвличането на Адриан Златков.

Припомняме, че Адриан Златков беше отвлечен на 30 август 2018 г. близо до дома му. 11 дни по-късно той беше освободен, след като семейството му плати откуп.

Криминалист: Арестите по случая "Адриан Златков" бяха прибързани

С друго решение КПКОНПИ иска от СГС отнемане на имущество на обща стойност 645 170.21 лв. от двама участници в организирана престъпна група за трафик на бежанци. Двойката, която живее на семейни начала, е придобила два апартамента, три къщи, три поземлени имота и автомобили, за които няма законен доход.

На заседанието на Комисията бяха взети общо 6 решения за внасяне на искове в СГС и Варненския окръжен съд на стойност 3 359 641.43 лв. след образувани производства за установяване на незаконно придобито имущество. То включва 9 имота за 487 000 лв. и 5 автомобила на стойност 23 700 лв.

Пуснаха на свобода всички задържани за отвличането на Адриан Златков

Проверките срещу седемте лица са започнати след получени уведомления за привличането им като обвиняеми за извършени престъпления - притежание на наркотици с цел разпространение, участие в организирана престъпна група за трафик на хора, банда за отвличания, измама в особено големи размери и пране на пари.