Те са разговаряли за бъдещите им планове

Първата половина на 2020 г. Народното събрание ще инициира среща на всички председатели на парламенти от Западните Балкани. Това съобщи Цвета Караянчева след среща с еврокомисаря Мария Габриел, предаде БГНЕС. На срещата Караянчева и Габриел разговаряли за бъдещите им планове.

„Предвид важната тема за Западните Балкани се уговорихме, че първата половина на годината Народното събрание ще инициира среща на всички председатели от Западните Балкани. Заедно с Мария Габриел ще направим тази среща, защото на нея също ѝ предстои обиколка в страните от региона. Мисля, че това е тема, която трябва да продължим и се надявам от тук нататък да продължим доброто сътрудничество между българския еврокомисар и българския парламент”, каза Караянчева. Тя посочи, че са отбелязали и ролята на националните парламенти в ЕП и в ЕК

„Радвам се, че обсъдихме темата за Западните Балкани”, каза Габриел и припомни, че тема, повдигната по време на българското председателство, вече две години стои високо в дневния ред.

Този принос не бива обаче да бъде смятан за даденост, затова всички, уверени в регионалната лидерска роля на България за този регион, се радвам, че обсъждаме и най-вече реализираме следващи инициативи”, заяви еврокомисарят. Тя каза още, че ще се включи с удоволствие в срещата, която днес обсъдили да се случи в рамките на първата половина на годината. Тя е в контекст на нейна предстояща обиколка в региона тази пролет. „Нека не забравяме, че това, което е важно за тях е конкретика и мисля, че именно парламентите, с пряката връзка с хората, са тези, които могат най-ясно да я очертаят”, заяви тя.

Габриел и Караянчева потвърждават ролята, която България иска да играе за продължаване перспективата на региона.

„Страните от Западните Балкани са част от Европа и тук България ще продължи да бъде много полезна”, заяви още Мария Габриел.