Част от заболелите са деца

Бум на болните от хепатит А в Бобов дол. Жителите и местната власт искат да бъде обявена епидемия и да се вземат спешни мерки. Според тях заразата е заради мръсния въздух. на този етап, обаче епидемия няма да бъде обявявана.

Болните от хепатит А в Бобов дол непрекъснато се увеличават в последните три месеца. С това се увеличава и притеснението на местните хора и затова всеки ден масово те идват тук в лабораторията в болницата, за да се изследват за хепатит А. На този етап обаче от здравната инспекция не възнамеряват да обявяват епидемия от хепатит, тъй като няма други мерки освен сега взетите, които да ограничат болестта. От седмици насам пред лабораторията в болницата в Бобов дол има повече хора, отколкото из улиците в града.

„Не пожелавам на никой да го хваща това и ми се иска да се вземат някакви мерки да не се случва повече. Да се пуснат децата да почиват, да не са заедно всичките, докато премине, докато се разбере откъде идва заразата’, споделя Гергана Георгиева.

От Регионалната здравна инспекция в Кюстендил засега нямат намерение да обявяват епидемия, защото според тях това няма да помогне за овладяване на заразата. „Дали ще бъде казано има епидемия или както в момента считаме, че има локалнни епидемични взривове мерките са едни и същи”, коментира д-р Илиана Кръстева от инспекцията.

Кална вода от чешмите при бум на хепатит в Симеоновград (ВИДЕО)

В Бобов дол са убедени, че хепатитът не е само заради мръсните ръце. „Тук проблема е горенето на боклуците в ТЕЦ-а и се носи сред хората и до мене стигат тези неща – че мръсният въздух помага за развитието на болестта”, коментира кметът Елза Величкова.

 

 

 

Хепатит А е най-леката форма на хепатит. Първоначалните симптоми са подобни на тези на грипа. Според здравните власти ваксината срещу хепатит е препоръчителна в момента. Тя не е сред безплатните и струва около 30 лева. Тепърва от община Бобов дол ще решават има ли как да помогнат с финанси за имунизирането на населението. За да се ограничи разпространението на заразата, от здравната инспекция съветват всички жители на Бобов дол и околните села да спазват стриктна лична хигиена и да внимават за контакт с други заразно болни.

Още по темата гледайте във видеото.