Интересните си истории споделят гимнастичка, стюардеса, шивачка, певец, олимпийски шампионки

30 години след падането на Берлинската стена документалният филм "Най-сладкото" припомня живота в бившия източен блок с истории от първа ръка. Филмът ни връща десетилетия назад във времето и разказва житейските истории на гимнастичка, стюардеса, шивачка, певец, олимпийски шампионки. Документалната лента не дава рецепта за свободата, но припомня какво е било без нея.

„Най-сладкото“ - филмът за Берлинската стена, който да покажете на децата си

Каменната преграда, която възрастните хора помнят много добре, беше нещо повече от просто ограничение – тя разделяше Европа на две, оставяйки от едната ѝ страна свободата на изразяване, придвижване и изразяване, а от другата – липсата на тези общочовешки права и на много други привилегии.

"Всички момичета колекционираха шоколадови опаковки, разменяха се при курс едно към едно, ако е от чужбина по-висок курс!”, разказва Гергана Димитрова, колекционер на шоколадови опаковки.

„Едната ни героиня е кралицата на шоколада, тя е бивша художествена гимнастичка, във филма разказва своята сърцераздирателна история”, казва Мартичка Божилова, продуцент на „Най-сладкото”.

 

"Книгата и до ден днешен я използваме за улягане на опаковките. "Това навремето беше цветът на партията, червеният цвят, червените знамена", инж. Борис Харалампиев, колекционер на шоколадови опаковки.

"Аз помня през комунизма колко трудно беше да се намери шоколад! Който само от кореком можеше да се купи или от чужбина, някой тираджия да ти го донесе", казва Мартичка.

Почти като в машина на времето, историите така хипнотично увличат, макар и да са различни, че човек може почти да помирише и пипне с ръка портретите и пейзажите от онова време.