Престъпната група е фалшифицирала документи на покойници

Специализираната прокуратура внесе искане за задържане под стража на петима от общо шестимата обвинени за участие в схема с имотни измами. Шестият е с 5 000 лв. гаранция, съобщават от прокуратурата.

Служители на МВР, ЕСГРАОН, адвокат и ЧСИ в схема с имотни измами (ВИДЕО)

Групата е действала на територията на София 5 години. Тя е фалшифицирала документи на покойници. В нея са участвали полицаи, служители на ГРАО и частни съдебни изпълнители. Схемата е действала безотказно. При нея са отнети много апетитни имоти, включително и такива на булевард "Витоша".

При извършените претърсвания на жилища и автомобили, както и лични обиски, са иззети множество доказателства за престъпната дейност на групата – чужди лични документи, данни за лица, чиито имоти са придобити или са подготвени за придобиване от групата и др.

Ролята на полицейския служител в престъпната група била да издирва възрастни или наскоро починали самотно живеещи хора, които притежават скъпи имоти и пари. Служителката в „ГРАО“ от своя страна заличавала от регистъра евентуални наследници на жертвите.

Иззет е и „издаден“ в Москва фиктивен акт за граждански брак на един от обвинените с починало лице, притежаващо голяма парична сума в банкова сметка и  апартамент в центъра на София.

Трима души от групата за рекет и изнудвания остават в ареста

Замесените в схемата набелязвали самотни възрастни мъже и жени без близки. След смъртта им успявали да издадат фалшиво удостоверение за брак с член на групата и така се сдобивали с имота му.

До този момент бяха установени случаи на прехвърлени имоти от 15 починали. В момента Специализираният наказателен съд решава, дали да остави за постоянно в ареста петимата.