Тече разследване за престъпление против народното здраве и против околната среда

Прокуратурата влезе в ТЕЦ „Бобов дол”. Тече разследване за престъпление против народното здраве и против околната среда.

Разследващите проверили сигнал на територията на централата и засекли горенето на опасни отпадъци. Това може да замърси околната среда и да навреди на хората в околността. Веднага са били изпратени три мобилни лаборатории. 

На място пристигна и екоминистърът Емил Димитров.

„Материалите са подписани, заминават за Кюстендил. Ще чакаме разпореждане на окръжния прокурор в Кюстендил или на главния прокурор да видим какво ще правим след това. Предстоят претърсвания и изземвания в администрации, в понеделник всичко ще бъде на моето бюро. Няма задържани, няма разпитвани. Трябва да се вземат документи, за да се види каква е била цялата процедура. Упрек към завода нямаме, предстоят още замервания. Няма опасност за хората”, заяви Емил Димитров.

В позиция, изпратена до медиите, от ТЕЦ „Бобов дол” заявяват, че имат както действащо комплексно разрешително, така и разрешение за изгаряне на отпадъци и включително подписана нотификация за внос на отпадъци. Всички тези документи са подписани от МОСВ, РИОСВ – Перник и Изпълнителна агенция по околна среда. От ТЕЦ-а са ги предоставили на всички разследващи органи. От централата заявяват още, че при тях няма наличие на опасни отпадъци и никой не е доказал това. В позицията се казва още, че от няколко дни нормалната работа е спряна.

По-рано през деня екоминистърът беше в Перник заради водната криза. А спецпрокуратурата представи нови доказателства за водната криза в града. Според обвинението, от материалите било видно, че Нено Димов - в качеството си на министър, е информиран редовно за състоянието на язовир "Студена" и въпреки резкия спад на нивото на водата е разрешавал ползването й за промишлени нужди.

Пред следователите заместник-министър Атанаска Николова заявява, че „месечните графици винаги са се утвърждавали от министъра и допълва, че не се сеща той да ги е връщал за преработка.

Тонове незаконен боклук засечени на пристанище Варна

Другият заместник на Димов- Красимир Живков също потвърждава тезата, като посочва, че в периода 2018/ 2019г., министър Нено Димов не е искал да се правят изменения по графика.

По-рано днес беше съобщено, че тонове незаконен боклук са засечени на пристанище Варна. Акцията по проверка на кораб с контейнери започна след сигнал, че се прави опит да се внесат нелегални отпадъци от Италия.

25-те контейнера с боклук от Италия са пристигнали на пристанището през октомври. Сигналът в Районната прокуратура е постъпил на 16 януари. Като получател на товара е била посочена българска фирма.