Статистика колко от престъпниците са успели да се поправят няма

Деца, извършили десетки криминални прояви, излизат с чисто досие, след като навършат 18 години. По данни на националния статистически институт над 9 хиляди непълнолетни са регистрирани в полицията и са преминали през детската педагогическа стая.

Ако се съди по данните през последните години броят на регистрираните в полицията непълнолетни не намалява. В някои случаи, подрастващите започват да извършват престъпления още на 8 години, но броят им рязко скача, след като навършат 14-сет.

Любопитен факт е, че броят на момчетата с противообществени прояви е тройно по-голям. Най-често, до детска педагогическа стая стигат малолетни, които са избягали от дома си. До тази постъпка обаче прибягват много по-често момичетата. Над 700 са регистрираните за прояви на насилие, следват ги заловените с наркотици, проституция и скитничество.

5 са непълнолетните, които са регистрирани за убийство, има и такива със случаи на изнасилване и блудство зад гърба си. А специалистите твърдят, че в много от случите, малолетните престъпници действително се чувстват напълно безнаказани.

Чувството на безнаказаност не е чуждо за Димитър, който за своите 18 години,  има зад гърба си десетки противообществени прояви – побои и кражби, заради които е нощувал в ареста повече от 30 пъти:

“Някак си съм се забавлявал през цялото време, правя нещо и после съжалявам. Но това не ме спира по никакъв начин за следващата проява” казва Димитър.

Той обаче излиза от клишето – родителите му не са го изоставили, а дори напротив – описва ги като строги. Самият той е интелигентен, доскоро е спортувал. Страхът, обаче, дошъл чак сега – когато навършил 18 години. Но не страх от родители, или съжаление след конкретна постъпка, а страх, че вече може да попадне в затвора:

„Чувствал съм се безнаказан, понеже за всичките ми прояви, аз съм имал само и единствено работа с психолози. Виждал съм го като нещо кратко, което трябва да изтърпя за кратко, като наказан в ъгъла”, обяснява Димитър.

За да се измъкне от порочния кръг, той се е записал в терапевтична общност. Мечтае да стане капитан на кораб, но не мисли да се връща в родния си град, защото там изкушенията щели да го дебнат на всеки ъгъл. За разлика от него, зад почти всички случаи на престъпления, извършени от негови връстници, стоят  десетки отсъствия в училище.

„Има много случаи, в които родителите се нуждаят от обучителни курсове, за да подобрят своите умения за възпитание и начин на отглеждане на детето”, казва Миглена Аръшева, нач.отдел „Закрила на детето”, Слатина.

В 90 процента от случаите, свързани с различни видове престъпления са намесени и наркотици.

„Ако употребата на вещества попадне в една разстроена личност, може да роди чудовищни лица”, на мнение е Желяз Андреев, терапевт.

Според терапевтите - само по себе си увеличението на наказанията за непълнолетните няма да даде резултат, ако не е допълнено с терапия.

„Тоест, ако ние не вкараме някакъв такъв елемент в наказателната система, ще генерираме едни и същи личности, които ще се връщат в обществото, ще рецидивират и ще правят отново същото”, допълва Андреев.

Статистика колко от престъпниците са успели да се поправят няма.

Репортер: Даниела Пехливанова