Това е каузата на “Тинузавър” – финалисти в шестото издание на инициативата

За да станат граждани на света, деца и младежи могат да усвояват програмиране, математика, физика и електроника по забавен и практичен начин. В това са убедени Невен Боянов и Ивайло Николов от проекта “Тинузавър” – финалист в най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп - ПРОМЯНАТА. Кампанията се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България.

Започна онлайн гласуването в шестото издание на ПРОМЯНАТА

„Тинузавър“ учи децата на програмиране, математика, физика и електроника по забавен и практичен начин, създавайки работещо миниатюрно компютърче със своите собствени ръце, само за няколко часа.

„Живот със Синдром на Даун“ предизвика промяна в учебниците по биология

"Всъщност те си сглобяват един малък компютър, това е най-важното, че с поялника си запояват частите върху една платка и този компютър после започват да го програмират, и докато сглобяват компютъра, те всъщност научават всеки един компонент какво прави, как тече тока през него и така изучават физиката. След като започнат да програмират компютъра пък, учат програмирането. Там трябва да използват алгоритми и да учат елементи от математиката и всичко това е практически ориентирано. Тоест те трябва да направят някакво малко проектче и това проектче всъщност е устройство, което извършва нещо - в помощ на човека", разказа Невен Боянов.

Как изглежда светът на хората с хранителни разстройства?

Невен и Ивайло са разработили и детайлни инструкции и учебни материали. С тях всеки преподавател в частна школа, училище или университет, може лесно да преподава по методологията на „Тинузавър", като покаже на децата на практика теорията, която им преподава.

"Имаме подготвени примери, които буквално с няколко клика на мишката могат да заработят за този малък микро-компютър. Всеки може да се развива, колкото си иска, нямаме никакви ограничения. Ние сме разработили няколко примери, няколко игри. Разни хора ни радват като показват, че са направили добавки и разширения за нашата платформа", допълни Ивайло Николов.

Всеки курс в „Тинузавър“ започва със сглобяването на миниатюрно компютърче. Децата получават комплект платки и програматор, които сами подреждат и запояват. След това идва ред на програмирането чрез прости задачи. Децата свързват светодиоди и бутони към платката и ги програмират да светят, мигат и издават звуци.

"Много ми е интересно. Научих се да запоявам с поялник", каза Борис Русинов, 11 г.

"На мен ми е интересно, защото използвам програми като тези. Научих се да използвам тези двете", допълни Зорница Свиленова, 11 г.

"Интересно ми е, аз от малък сглобявам платки, просто сега искам да се ориентирам към програмирането. Това, да ги накарам да правят дадени команди", разказа Петър Куцаров,25 г.

Ако спечелят ПРОМЯНАТА,  Невен и Ивайло ще постигнат целта си. „Тинузавър" да стигне до повече младежи и деца”.

 "Много интересно е за децата да направят нещо, да измислят нещо, да го формират. Те имат нужда от това. Искат да излязат от социалните мрежи и интернет, като цяло, от малките неща, които правят всички наоколо. Децата се изявяват и това е начин, с който те могат да го направят. Ние желаем да достигнем до всички населени места, до по-големите градове и до по-малките и отдалечени също. Мечтата ни е след 5 години да достигнем до 250 населени места в България", заяви Ивайло Николов.

"Другото, за което бихме могли да използваме наградата, след като я получим е да помогнем на деца и на техните родители, които нямат възможност – финансова, да си позволят да участват в нашите обучения или да си закупят платките по някакъв начин частично да ги подпомогнем", допълни Невен Боянов.

Може да гласувате за финалистите в тазгодишното издание на най-голямата социално отговорна инициатива на NOVA – ПРОМЯНАТА на адрес nova.bg/promyanata.

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за шеста поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на над 100 000 деца и младежи от цялата страна.