Какво трябва да правим, когато се качим на ски?

В Банско отбелязват Деня на снега. Красотата на белите спортове обаче върви ръка за ръка с опасността от травми на пистите и за да няма неприятни изживявания, е важно да се спазват правилата.

Средно напредналите скиори съвсем спокойно развиват скорост от около 50-60 км/ч. И тогава става много важно на пътя им да не се изпречва нищо, защото евентуален удар може да бъде фатален и за скиора и за този, който му се изпречи. Затова пистите имат своите правила.

Опитните скиори са запознати с правилата и обикновено стриктно ги спазват. Експертите съветват скиорите да не се спускат бързо, преди да са се научили да спират бързо. Съветът към хората, които стоят на едно място, пък е да хвърлят все пак по един поглед назад, за да видят кой идва зад тях.

"Има много народ и са опасни ония най-бързите водачи. Би трябвало да има някаква пътека само за тях специално", каза премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев.

СКИОР УВИСНА НА ЛИФТ В БАНСКО: Какви са причините за инцидента?

През зимата болницата в Разлог прилича на писта, защото е пълна със скиори.

"Почти няма ден да няма травмиран турист и сноубордист. Травмите са често явление от този красив и привлекателен спорт, най-различни са като контузия на главата, контузия на мозъка , гръдния кош, на крайниците счупвания. Имаме един гражданин от САЩ, който е със счупен таз, падане от сноуборд, но има и комбинирани травми", каза още началникyt на отделението по хирургия в МБАЛ-Разлог д-р Христо Георгиев.

Ските са изключително опасен спорт и затова лекарите съветват към тях да се подхожда като към шофирането на автомобил. От фирмата-концесионер на ски-зона Банско обясниха, че няма как да следят кой кара ски след употребата на алкохол, защото за подобно нещо се използва дрегер, а с такъв уред работят само полицаите.