Кадрите ще се изследват в лаборатория на ФБР

ФБР ще търси кой е опитал да отрови Емилиян Гебрев, сина му Христо Гебрев и директора „Производствена дейност” във фирмата „Емко” ООД. Това съобщиха от държавното обвинение. 

Българската прокуратура е предоставила на американските си колеги записи от охранителни камери от подземния паркинг на дружеството. На кадрите се вижда, че на 28 април 2015- та година маскирано лице се движи между автомобилите. Основната версия, по която работи държавното обвинение е, че опитът за отравяне на Гебрев е заради износ на оръжие за Украйна. Има съмнения, че съществува връзка между този случай и отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал.

"Ню Йорк таймс" пише "Как отравяне в България разкри руски убийци в Европа"

През декември от държавното обвинение поискаха помощ от Организацията за забрана на химическото оръжие, за да установят действителния състав на веществото, с което са били натровени Гебрев и синът му.

От прокуратурата са категорични, че опитът за убийство не е свързан с придобиването на завод „Дунарит”, защото по това време Гебрев не е заявявал интерес към дружеството.