Разследването е след репортаж на NOVA, който показва бруталното отношение на персонала към пациентите

Криминалната полиция и прокуратурата влязоха в дома за възрастни хора с деменция в Пловдив. Разследването е след репортаж на NOVA, който показва бруталното отношение на персонала към пациентите.

Уволняват виновните за тормоза в социалния дом в Пловдив

Скрита камера е запечатала физически и психически тормоз, на който са подложени обитателите на центъра. От общината поискаха оставката на управителката и уволнение за всички служители, държали се грубо с възрастните хора.

Веднага след излъчването на репортажа на Вероника Димитрова, институциите се задействаха. Прокуратурата се самосезира. В дома влезе и криминалната полиция. От общината поискаха и оставки.

НЕПОДОЗИРАНА ЖЕСТОКОСТ: Фрапиращи записи от социален дом за възрастни хора в Пловдив (ВИДЕО)

Проверява се за извършени престъпления срещу хора, които са в безпомощно състояние. Проверката се извършва в отсъствието на директора, която е в отпуск.

„На проверка подлежи всичко, свързано с работата на въпросния център към момента и в определен от нас минал период от време”, обясни зам.-районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев.

СЛЕД РЕПОРТАЖ НА NOVA: Прокуратурата разпореди проверка на дом за възрастни хора

Предстои прокуратурата да реши дали и срещу кого да повдигне обвинения. При доказана вина, извършителите ги грози затвор от 3 до 6 години. 

„Трябва да ви кажа, че това е ужасно. Никой не може да има право да се отнася така”, смята зам.-кметът по социални дейности на Пловдив Анести Тимчев.

От общината ще въведат нова програма за контрол и подбор на кадри, както и обучение на персонала. Ще се мисли за повишение на заплатите и осъществяване на редовна връзка с близките на обитателите на центъра.

БРУТАЛНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ БОЛНИ В ПЛОВДИВ: Служители бият и обиждат възрастни хора (ВИДЕО)

„Ще поискаме оставката на директора, на ръководителя на социалната услуга, на този, който е прикрил и на всички онези, благодарение на които това е съществувало”, категоричен бе Тимчев.

Служителите, които са упражнили насилие, все още не са установени.

 „В момента тези хора продължават на работят там за наше огромно съжаление. Безкомпромисно ще бъде отношението”, заяви директорът на „Социални дейности” в община Пловдив Веселина Ботева.

Нощно време на 15 души в центъра за хора с деменция се грижат двама болногледачи.

Нито потребителите, нито близките на потребителите или колегите, работещи в социалната услуга са дали под някаква форма сигнал, че има проблем. Ние сме изненадани и възмутени от това, което се случва”, каза директорът на „Социално подпомагане” – Пловдив Надя Танева.

Репортери: Вероника Димитрова, Илиян Велков