Той е избран за главатар часове след елиминирането на Абу Бакр ал Багдади

Новият лидер на ИДИЛ не е посоченият от терористичната организация Абу Ибрахим ал Хашими ал Кураши, пише АФП, цитирана от БГНЕС.

ХАОСЪТ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК И БОРБАТА С ТЕРОРА: Светът срещу ИДИЛ

Източници от разузнаването потвърждават за британския вестник „Гардиън”, че ИДИЛ са определили Амир Мохамед Абдул Рахман ал Мавли ал Салби са свой нов главатар, а посоченият по-рано Ал Кураши е само един от бойните командири на организацията.

Ал Салби е сред основателите на Ислямска държава и е ръководил поробването на малцинството на язидите в Ирак.

Какво развълнува света през 2019?

Според разузнавачите, ИДИЛ са били изненадани от смъртта на дългогодишния им лидер Абу Бакр ал Багдади, което е довело до несигурност в организацията около това кой да бъде новият водач. Ал Салби бил избран за главатар часове след елиминирането на Ал Багдади, докато Ал Кураши не бил признат от най-старшите членове на ИДИЛ.

 

Амир ал Салби бил един от малкото лидери на ИДИЛ, който не е етнически арабин. Според разузнаването, той е роден в семейство на туркмени, живеещи в Ирак. Имал диплома по шариата от Университета на Мосул и се издигнал в терористичната организация отчасти поради миналото му на изследовател на исляма.

ИДИЛ потвърди смъртта на Багдади и обяви новия си лидер

И Амир ал Салби е бил сред задържаните от американската армия в известния затвор Бука край Басра. Там Ал Салби се запознал с Абу Бакр ал Багдади.