Поводът е международният ден на прегръдката

За трета поредна година ученици ще подаряват на софиянци топли прегръдки. Поводът е международният ден на прегръдката. На метростанция „Константин Величков”, днес от 12 часа, ученици от професионална гимназия „Александър Попов” ще отбележат международния ден.

„За мен прегръдката символизира нещо много топло. Това да зарадваш някой човек и той да се почувства наистина щастлив”, каза Илона.

21 януари е Международен ден на прегръдката

Денят на прегръдката се чества от 1986 година, а традицията започва от САЩ. Бързо набира популярност по света и все повече страни започват да го отбелязват. Датата 21-ви януари е избрана неслучайно. Идеята е била празникът да бъде между Коледа и Свети Валентин, защото е изчислено, че тогава хората изпадат в емоционална дупка и имат нужда от близост и топлина и прегръдка.

В основата на инициативата у нас е Божидар Христов. Тази година ентусиастите ще тръгнат от двора на училище „Александър Попов”. Ще преминат през метростанция „Константин Величков”, оттам към станция „Сердика”, покрай  президентството, Народния театър и ще стигнат до Софийския университет.

Защо трябва да се прегръщаме по-често?

„Прегръдката представлява една подкрепа от наша страна към другите, с топли чувства и емоция. Доказано е, че прегръдката отделя хормона на любовта и на щастието. Също така премахва всички отрицателни чувства от човека. Повечето хора реагират доста положително. Има обаче такива, които не са свикнали с това, просто защото не са запознати с международния ден”, обясни Божидар Христов.

Днес учениците от професионална гимназия „Александър Попов” ще се опитат да предадат своята емоция и енергия на бързащите хора по софийските улици.