Темата коментира д-р Ангел Кунчев

Грипна епидемия вече е обявена в няколко области на страната. Критичният праг на броя на заболелите е преминат в Дупница, Сапарева баня и Монтана. В Карнобат, Сунгурларе, Хисаря и Сопот прекъсват учебни занимания. На прага на епидемия са и в Пловдив.

„Съвсем точна информация за това как ще се развие грипната ситуация никой не може да даде. Ако има заболяване, при което не важат никакви прогнози, то това е грипът. Според очакванията, с възможно закъснение от около 10 дни, грипната епидемия ще започне. Висока е заболеваемостта в няколко области”, коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в ефира на "Здравей, България". 

Расте броят на болните от грип

„Най-засегнатите групи тази година са тези на децата и юношите. Заболеваемостта при тях изпреварва общата. Отсъствията от училищата, градините и яслите е наистина значителна”, поясни Кунчев. 

„Голяма част от грипните заболявания ще протекат доброкачествено и сравнително бързо. За малките деца, хората с увреден имунитет и възрастните е важно да посетят своя лекар навреме”, добави здравният инспектор.

Висока температура, обща отпадналост, болки в мускулите и ставите са характерните признаци на грипа, посочи Кунчев. 

Повече гледайте във видеото.