Ще излежават наказанията си при първоначален общ режим

Затвор заради трагедията в Хитрино. Три години след взрива, който уби 7 души и буквално разруши живота на хората в селото, съдът посочи за виновни двамата машинисти. Единият е осъден на 15 години затвор, а вторият - на 10.

3 години, 40 тома и разпит на 90 свидетели. И финалът - две присъди за двамата машинисти на дерайлиралия влак. 15 години затвор за Димитър Михнев и 10 години за Радослав Петков. И двамата не говориха пред медиите, но стана ясно, че защитата им ще обжалва присъдите.

Днес се навършват три години от трагедията в Хитрино (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ще обжалват и адвокатите на пострадалите. „Удовлетворени сме от това, че има осъдителни присъди, но не сме доволни от размера, който е наложен по отношение. Причинителите на този инцидент заслужават максимални присъди”, заяви техният защитник Николай Димитров.

„Признаването на двамата подсъдими за виновни и налагане на наказание – е безспорен успех на прокуратурата. Ще преценя дали да протестирам размера на наложеното наказание”, обясни  Маргарита Георгиева, окръжен прокурор на Шумен.

За хората в Хитрино вината за трагедията все още е тема за размисъл. „И те са хора, и те не са искали туй нещо да стане. Няма – обаче така се е случило. Станалото – станало, не може да го подновяваш”, коментира Бехчет Якуб.

„Те всички, „Булмаркета”, машинистите – те всички са виновни там. Защо не си поемат вината?”, попита Шенай Ахмедова”

Трагедията в Хитрино трудно ще се забрави, въпреки че днес селото е преобразно. Живеещите близо до релсите все още не се чувстват в безопасност. „Трудно е да се забрави - тука всичко беше в пламъци. И още не сме спокойни – за цялото село говоря. Щото още минават с такава голяма скорост”, каза Турхан Хасан.

Близо 20 милиона лева са инвестират, за да се възстанови Хитрино. „В материален план справедливостта, смея да кажа, че я има. Но онова, което като болка, наистина хората чакат да има една справедлива присъда”, коментира кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.

Съдът призна двамата машинисти за виновни за смъртта на 7 души и нанасянето на телесни повреди на още 14. Двамата ще излежават наказанията си при първоначален общ режим.

Припомняме, че на 10 декември 2016 година влак дерайлира на жп прелеза в Хитрино. След изтичането на газ и възпламеняването му последва взрив, който унищожи десетки сгради. 7 души загинаха. Към момента голяма част от къщите са възстановени. Тече и ремонт на улиците. 

Информация: Деян Герговски