Смъртните случаи в Китай вече са 17, а повече от 570 са заразените

„Китай не е гръмнал. Има 700 души инфектирани, 16-17 души починали. В САЩ има случай, който се разнищва. Вярвам, че коронавирусът ще се самоограничи и няма да се стигне до драматично развитие на ситуацията”. Това коментира в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините" проф. д-р Златко Кълвачев.

„Може да няма специфични средства за лечение на този вирус, но имаме препарати, насочени към един от ензимите му - РНК-полимеразата", каза още проф. Кълчев.

Според него имунната система е пречка срещу всякакви инфекции и вируси.

„Коронавирусите са известни на човека от 60-те. Междувидовото разпространение на вируса се случва всеки ден, но в този случай мутациите, които са получени, са се закрепили и този вирус е станал патогенен за човек. Проследява се доколко интензивно ще се окаже предаването от човек на човек", заяви той.

Новият коронавирус се разпространява сто пъти по-бавно от грипа

Проф. Златко Кълвачев добави, че коронавирусите се разпространяват по въздушно-капков път и по фекално-орален път с мръсни ръце и замърсена храна. Той предупреди хората, които са планували почивки в Китай, да взимат предпазни мерки.

Проф. Кълвачев коментира и случая с пътник, пристигнал от Китай, диагностициран в Сиатъл с коронавирус. „Той беше преминал при всичките проверки и се разболя там. Проверките са наложителни и трябва да се прилагат. Страната ни е далеч и не трябва да ни обезпокоява", заяви той.

Повече по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК