Москва официално не е уведомена за разследването срещу своите дипломати, заяви руският посланик у нас

Двама руски дипломати у нас са обвинени за изнасяне на държавни тайни, стана ясно от съобщение на прокуратурата.Единият търсел информация за механизмите на изборния процес, а другият събирал данни за енергетиката и енергийната сигурност на България и ги пращал в руска разузнавателна централа. Още днес посланикът на Русия у нас ще бъде извикан на среща, а замесените в шпионския скандал дипломатически служители ще бъдат обявени за персона нон грата. Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Прокуратурата разследва руски дипломат за шпионаж у нас

След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура са образувани две досъдебни производства за престъпление срещу Република България – за това, че две лица – чуждестранни граждани са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация – престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК, пише в съобщението на държавното обвинение.

Трима руснаци са обвинени за опита за отравяне на Емилиян Гебрев

В хода на разследването по едното досъдебно производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран е у нас като първи секретар в консулския отдел на Посолството на Руската федерация в София.

"Ню Йорк таймс" пише "Как отравяне в България разкри руски убийци в Европа"

В резултат на проведените действия по другото досъдебно производство е установено, че в периода от м. октомври 2018 г. до настоящия момент, руски гражданин е събирал разузнавателна информация, вкл. такава представляваща държавна и служебна тайна от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в последствие е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва. За реализирането на незаконната си дейност руският представител е осъществявал контакти с български граждани, които са имали достъп до информация от тази сфера. Допълнителна проверка е установила, че руският гражданин се ползва с дипломатически имунитет, тъй като е служител на Търговското представителство на Руската федерация в София.

Консулът ни в Мюнхен обвинен в престъпление по служба като шеф на разузнаването (ВИДЕО)

Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателните производства срещу двамата руски граждани са спрени, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - “деецът е лице с имунитет“.

Новият руски премиер: бюрократ от кариерата без политически амбиции (СНИМКИ)

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследванията и за действията на прокуратурата.

България ще обяви двамата руски дипломати, обвинени в шпионаж, за персони нон грата, съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева, предаде репортер на БГНЕС.

Писмото от главния прокурор с информация за двама граждани, които са със статут, че са извършили шпионаж на територията на нашата страна, е било получено днес в Министерството на външните работи.

„Веднага е разпределена на компетентната дирекция. Ще предприемем действия, при които сме длъжни, а именно обявяване на персона нон гората. В рамките на днешния ден ще бъде извикан посланикът на Русия“, добави още външният министър.

„Днес директорите ще говорят с посланика. Това е втори казус. МВнР беше информирано днес от Прокуратурата. В момента се разглеждат от екипите в министерството в рамките на днешния ден ще има разговор с посланика в Министерството“, каза още Екатерина Захариева.

Руското посолство в България не е получавало официално никаква информация за разследването срещу двама руски дипломати за шпионаж. Това заяви пред ТАСС руският посланик в София Н.Пр. Анатолий Макаров, цитиран от БГНЕС.

В Кремъл няма постъпила информация за разследване на българската прокуратура срещу двама руски дипломати, заподозрени в шпионаж”, съобщи прессекретарят на Путин Дмитрий Песков. Той препоръча на журналистите по този въпрос да се обърнат към Министерството на външните работи, съобщава РИА Новости.