Тя изпревари италианката Федерика Бриньоне

Носителката на големия Кристален глобус Микаела Шифрин (САЩ) спечели спускането от Световната купа по ски-алпийски дисциплини в Банско, пише Gong.bg

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Шифрин преодоля трасето за 1:29.79 секунди и записа пета победа за сезона и общо 65-а в кариерата си.

Американката, която е специалистка в техничните дисциплини, спечели за втори път спускане от Световната купа след Лейк Луис на 2 декември 2017 година.

"Трасето беше доста технично. Не бях много уверена след тренировката вчера. Знаех, че трябва да карам по-чисто, но в същото време по-агресивно и с по-добра техника. Успях да го направя и това ми помогна да спечеля. Не съм чак толкова уверена в скоростните дисциплини, защото не карам често в тях. Но се уча бързо.

Банско посреща Световната купа по ски за жени

Днес просто се опитвах да дам най-доброто от себе си", коментира Шифрин.

Втора на 18 стотни днес остана Федерика Бриньоне (Италия).

"Доволна съм. Наклонът на пистата е страхотен. Трасето беше перфектнно подготвено. Имаше доста технични завои, което ми пасва. Опитвах се да бъда концентрирана през цялото време. Нормално е в спускането да има доста скорост, но тук има и доста завои. Още след тренировката вчера чувствах, че мога да постигна добър резултат", каза Бриньоне.

СВЕТОВНАТА КУПА В БАНСКО: Три дни празник за любителите на ските

Трета на 23 стотни се нареди швейцарката Йоана Хелен, която записа и най-доброто класиране в кариерата си.

"Много съм развълнувана. Това е първи подуим в кариерата ми. Знаех, че мога да постигна добър резултат, защото имах много добро време в тренировката вчера. Това спускане много наподобява супергигантски слалом. Трябва да си бърз, но и трябва да внимаваш много", заяви Хелен.

Италианките Елена Куртони и Марта Басино финишираха четвърта и пета, съответно но 32 и на 36 стотни от секундата.

САМО ПО NOVA: Говори двукратната олимпийска шампионка Микаела Шифрин

Друга от специалистките в техничните дисциплини Петра Влъхова (Словакия) остана шеста на 1.03 секунда. Тя имаше минимален аванс на последната междинна контрола, но малко преди края допусна грешка и загуби доста време.

Трасето затрудни състезателките, като олимпийската шампионка в спускането София Годжа (Италия) беше една от 16-е, които не завършиха от 50-е стартирали.

Шифрин остава лидерка в генералното класиране за сезона с 1075 точки, следвана от Бриньоне със 795 точки и Влъхова със 766 точки.

Швейцарката Корине Зутер продължава да води в подреждането на малката Световна купа в спускането с 243 точки. Втора е Шифрин с 206 точки, а трета Естер Ледецка (Чехия) със 193 точки.

ДЕН НА СНЕГА: Въпреки липсата на валежи, празник по пистите в зимните курорти

Класиране в спускането от Световната купа в Банско:

1. Микаела Шифрин (САЩ) - 1:29.79 секунди

2. Федерика Бриньоне (Италия) - на 0.18 секунда

3. Йоана Хелен (Швейцария) - на 0.23

4. Елена Куртони (Италия) - на 0.32

5. Марта Басино (Италия) - на 0.36

6. Петра Влъхова (Словакия) - на 1.03 секунда