Коментират Иван Иванов от „БСП за България” и Александър Ненков от ГЕРБ

Повече от три часа продължиха дебатите по вота на недоверие срещу правителството. Той беше внесен от БСП. Левицата атакува властта за провал в областта на околната среда и водите.

„Най-важното беше това, което гражданите усещат на гърба си – липсата на най-елементарни комунални услуги, а именно доставката на вода. Това се случва в Перник, преди Нова година се случи и в Ловеч, Плевен, откъслечно се случва и в Шумен. Изобщо цялостната политика на правителството в посока опазване на околната среда и водният сектор”, заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” Иван Иванов от „БСП за България”. „Много се говори по тази тема, изнесоха се много факти. За мен най-забележително беше накрая изказването на новия екоминистър г-н Димитров, който нарисува апокалиптична картина, говореше за кражби на вода, за цели отклонения на водопроводи”, каза Иванов. И допълни, че от парламентарната трибуна е призовал главният прокурор да се заеме с това.

Депутатите дебатираха по вота на недоверие (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Министърът на екологията начерта проблемите на сектора. Не трябва да плашим хората. Апокалиптични картини няма. Няма как да има”, заяви Александър Ненков от ГЕРБ. Той обаче призна, че проблемите пред сектор екология са сериозни.

„Необходим е по-глобален прочит и търсене на консенсус, защото става въпрос за търсене на милиарди, които трябва да намерим в следващите години, тъй като европейското финансиране не е достатъчно. Трябва да има съгласие за сметка на какво тези инвестиции ще бъдат налети например в подобряването на ВиК мрежата”, коментира още Ненков.

„Днес няколко часа дебатираме и се опитваме да решим една криза с това да вкараме държавата в друга – политическа”, заяви Ненков.

Димитър Ганев: БСП нямат интерес от предсрочни избори

Иванов пък обвини управляващите, че „нямат приоритети и работят на парче”.

„ЕС дава пари срещу реформи. Защо не се взеха мерки 10 години, защо не се направи водната реформа?”, попита Иванов.

„Реформата е на 90% изградена. Това са асоциациите по ВиК, операторите по ВиК, консолидирането на „област – цена”. Реформата е извървяла своя път. Остава проблемът как да се финансира тази реформа. Законодателно, нормативно, обединението между общини и държава вече е свършено. Да, бавно се свършва, защото е много труден процес”, отговори Ненков.  

Иванов предупреди, че управляващите не трябва да бъдат спокойни, защото нито от „Атака”, нито от ВОЛЯ са заявили как ще гласуват.

„Не можем да решим една криза със създаването на по-голяма криза”, отговори Ненков. „Даже не съм сигурен, че колегите от БСП искат да правим предсрочни избори”.

Още гледайте във видеото