Шествието се проведе под надслов „Сурва от Перник”

Перник – на протест в столицата. Жителите на миньорския град се събраха на жълтите павета и блокираха движението в центъра на София за няколко часа. Основните причини са водната криза и отмененият фестивал „Сурва”, който трябваше да се проведе в събота. Шествието премина под надслов „Сурва от Перник”.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

 

От седмици градът е на воден режим. Нивото на язовир "Студена" е близо до така наречения мъртъв обем. Вода има за не повече от 10-15 дни.

 

Недоволните скандираха „Искаме вода”. „Исканията не са малко. Но всички са обосновани и справедливи. Искаме още оставки до отстраняването на всички хора, които причиниха това на 100 000 души. Аз смятам, че ако тези хора имаха капка морал трябваше сами да си тръгнат, а не да ни карат на студа посред зима да излизаме, за да ги гоним”, обясни една от протестиращите.

Кметът на Перник: Има риск от хепатит в града

„Искаме спешни мерки за решаване на бедствието. Тръбите ще се изработват в испанска фирма, но дали ще дойдат толкова бързо? Дотогава водата в Перник свършва и ние оставаме без режим и без вода”, каза жителка на града.

 

В търсене на изход правителството обяви, че ще строи нова инфраструктура, с която през София до града да стига вода от язовир „Бели Искър”. Следващата седмица предстои да се гласува отпускането на до 25 милиона лева за свързване на водопреносната мрежа на Перник с тази на София. Перничани обаче се съмняват, че скоро кризата с водата да бъде разрешена. И се заканиха да организират още демонстрации.

Няма опасност от леко завишените стойности на манган във водата в Перник

Жители на Бобов дол и околността също станаха част от протеста. Те настояваха за чист въздух и забрана за горене на отпадъци от местния ТЕЦ.