Подобна информация се появи в турски медии

През последната седмица дюнерите заеха първите страници на редица турски медии. Всички те цитират Международната федерация на дюнерджиите, която казва, че дори месото да е започнало да се разваля, то пак стигало до шиша. Особено, когато ставало дума за пилешко. Повечето дюнерджии пък, пише в статиите, взимали точно такова месо от борсата, защото било на половин цена. И цитират бранша, че евтините дюнери съсипвали индустрията с нелоялна конкуренция. И че за да е ниска цената, в тях слагали до 40% животинска мазнина. В трактовките въпросната животинска мас е представена като суровина за производство на сапуни. Не се споменава обаче, че и до днес бабите ни варят сапуни и готвят със свинска мас.

Откриха нови пратки с пилешко със салмонела

Колкото до третирането на месото, до българския читател стигнаха и заглавия, че го дезинфекцират с белина.  Родният държавен контрол категорично не е засичал подобна практика.  От голяма верига за продажба на дюнери заявиха за NOVA, че ако след 18 часа на шиша все още има месо, то се бракува, а не се промива с белина.

От Българската агенция по безопасност на храните пък съобщават, че не са констатирани случаи на обработка на заготовки за дюнер с неразрешени препарати. Към момента няма постъпили сигнали и жалби от потребители.

България е рекордьор по внос на сухо мляко (ВИДЕО)

От БАБХ допълват, че при проверките и в предприятията, и в заведенията за обществено хранене, се обръща особено внимание на произхода на суровината, начина на съхранение, сроковете на годност и нужната документация.

Още по темата гледайте във видеото.