Вижте обзор на събитията от миньорския град от последните дни

Голямата авария в Перник се увенча и с поредна авария на главния водопровод в сряда. След отстраняването на теча, на дневен ред остана въпросът не дали пернишките тръби ще могат да поемат вода от София, а дали софиянци ще пострадат, ако водопреносната им мрежа подава вода на Перник от „Белмекен”. Тепърва Столичният общински съвет ще преценява.

„Не бихме си позволили да направим връзка между двете системи, ако има какъвто и да е риск за водата на софиянци. Ние ежедневно използваме от порядъка на 5000 литра в секунда, а ще предоставим около 300 литра в секунда”, каза заместник-изпълнителният директор на „Софийска вода” Станислав Станев.

Протест на перничани блокира центъра на София (ВИДЕО+СНИМКИ)

По казуса се произнесе и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Според експертите стената на язовир „Бели Искър”, откъдето ще се подава водата към Перник, ще издържи. А правителството отговори на съмненията за цената на плана – дали 25 млн. лв. са много.

„Обръщам внимание, че говорим за до 25 млн. лв., но вие ще разберете точната стойност. Има много спекули, че проектът струва 5 млн. лв. За съжаление сме в кризисно положение, иначе бих ги дал на тези фирми да ги изпълнят за 5 млн.”, каза министърът на икономиката Емил Караниколов. Опозицията пък предложи свой набор от хидроспециалисти.

Кметът на Перник: Има риск от хепатит в града

В решаването на общия проблем, с конкретни действия, се включиха доброволците от „Дестръктив криейшън”. Те намериха фирма, която им предостави бутилки и за 15 минути напълниха и закараха на перничани два кубика от софийската минерална вода. Това се случи с личното съдействие на дирекцията по аварийна помощ и превенция на Столичната община, начело с началника й Красимир Димитров. Доставящите вода носеха кукерски маски – известна компенсация за перничани за отменянето на фестивала „Сурва”.

За капак, след поредната авария на главния водопровод, се разбра, че когато я има, водата в Перник е с повишени нива на манган. Но те не били опасни за хората. Сега там се чудят да се ваксинират ли срещу хепатит.