Недоволство в Ловешко – хората настояват за спешни мерки

До месец юни складът с опасни пестициди край село Карлуково ще бъде почистен. Това увериха от предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

Вчера в ловешкото село се стигна до напрежение заради съмнения, че се внасят опасни отпадъци, а не се изнасят. Оказа се, че складът край Карлуково е пълен с над 70 тона с пестициди, които се почистват от хърватска фирма, наета по българо - швейцарски проект.

До този момент у нас са били почистени и изнесени отпадъци от 60 склада на бившите ткзс-та в български села. Дейностите в Карлуково са започнали от средата на януари и трябва да приключат до половин година.

 

Стигна се и до напрежение между кмета на селото, фирмата, която извозва отпадъците и хората. Има ли опасност за хората и какво се случва в Карлуково?

Ловешко село на протест заради тонове отрови и пестициди, складирани на открито (ВИДЕО)

„В последните дни забелязваме, че от 70 тона пестицидите сега са около 140. Те стоят навън без охрана и осветление”, коментират жители.

„Притесняваме се от тези пестициди, които вредят на цялото население на Карлуково. Тук е безстопанствено. Какво би станало, ако някой запали тези бидони? Искаме те да бъдат премахнати, защото имаме деца тук”, добавят протестиращите.

„Аз съм в постоянен контакт с фирмата, която е отговорна. Сега получавам и нова информация от жителите, че има нови бидони пълни с пестициди”, каза кметът на Карлуково Васил Тодоров.

„Надявам се до края на февруари всичко да е приключено. Не се носят пестициди, а амбалаж”, каза кметът на Луковит Иван Грънчаров.

Още по темата гледайте във видеото