За животните нямало никакъв шанс

Пожарът в конюшня край врачанското село Сираково, в който загинаха 11 елитни ездитни коне, е предизвикан от късо съединение. Животните били собственост на различни хора, които ги гледали заедно, за да могат да си помагат взаимно. Подозират, че са станали жертва на палеж.

11 елитни коне изгоряха при пожар във Врачанско

Породистите животни били вътре, когато огънят лумнал. Конюшната се намира извън селото и затова пламъците били забелязани твърде късно. Сигнал в пожарната подал шофьор, който минал от там случайно и забелязал, че сградата гори. Пръв дотичал човек от селото, който обаче не успял да извади животните заради силно разгорелия се пожар. Конете са собственост на различни хора, които ги гледали заедно, за да могат да си помагат взаимно. Подозират, че са станали жертва на палеж.

Така емоционално хората в село Сираково преживяват жестоката смърт на 11-те породисти животни. Ударът за тях идва след изключително успешно състезание в столицата, където с 5 коня взели 7 награди. 

„Отидохме на състезание и с моя кон спечелихме трето място. Състезавам се от една година с него и само печелим”, казва Паулина Павлова, състезател.

 

 

 

„Беше от първите. Най-добрата беше. Много уважаваше коня, много се грижеше за него. Ама ... лоши хора”, споделя Дядо Радко, дядо на момичето.

Час по-рано около конюшнята било съвсем спокойно, твърдят очевидци. Около 8:30 часа сутринта обаче пламъците лумнали изведнъж.

„Видях, че гори. 5 минути по мене дойдоха и собствениците като им се обадих. Беше приключило”, казва Емил Иванов, очевидец.

„Беше голям шок! Просто каза „Конюшнята е изгоряла и абсолютно всички коне са мъртви“, разказва Дамяна Стойчовска, собственик на кон.

Щетите са сериозни дори без да се смята изгорялата сграда.

Според източници на NOVA полицията работи по 2 версии - запалване от късо съединение в електроинсталацията или палеж. Разследването продължава.