Машината е паднала по време на разузнавателна мисия в афганистанската провинция Газни

Афганистанските талибани съобщиха, че са свалили военен самолет на САЩ в афганистанската провинция Газни, предаде БТА.

Самолетът беше свален по време на разузнавателна мисия над окръг Дех Як, съобщи говорителят на талибаните Забиула Муджахид. Той добави, че на борда му е имало „мнозина” военни, които са загинали, включително офицери с висок чин. Талибаните обаче често преувеличават броя на жертвите, напомня АП.

Черните кутии на украинския самолет остават в Иран

Засега няма потвърждение от американското правителство.

Афганистанският журналист Тарик Газниуал съобщи, че е видял горящият самолет и две тела. Пламъците са обхванали предната част на самолета, но корпусът и опашната част почти не са били засегнати. Мястото на катастрофата се намира на около 10 км от военна база на САЩ, добави той.

Украинският самолет край Техеран е бил свален с две зенитни ракети

На кадри от мястото на катастрофата, публикувани в социални медии, се виждат останки, които може да са от самолет Bombardier E-11А, какъвто американската армия използва за разузнаване.

По-рано днес афганистански представители съобщиха, че в контролирания от талибаните район на провинция Газни се е разбил пътнически самолет на афганистанската компания "Ариана еърлайнс". Авиолинията обаче заяви, че нито един от нейните самолети не се е разбивал в Афганистан.

По-късно афганистански представители заявиха, че самолетът може да е бил собственост на чуждестранна компания. Талибанският говорител Забиула Муджахид съобщи, че групировката проверява информацията за самолетна катастрофа, припомня Ройтерс.