За 72 часа в ареста са бившият шеф на ВиК-дружеството и бивш изпълняващ длъжността кмет

Още двама обвинени за водната криза в Перник. За 72 часа в ареста са бившият шеф на ВиК дружеството Иван Витанов и бившият изпълняващ длъжността кмет на града Севдалина Ковачева.

„На бившия шеф на ВиК-Перник са повдигнати обвинения за неизгодна сделка и безстопанственост. За временно изпълняващия длъжността - за длъжностни престъпления”, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Протест на перничани блокира центъра на София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според държавното обвинение, докато замествала кмета на Перник, Ковачева не е наложила воден режим, въпреки сигналите от управителя на ВиК, че водата в язовир „Студена” е силно намаляла. Прокуратурата твърди, че заради това, че не е била ремонтирана водопреносната мрежа на града, Витанов е нанесъл щети за близо 12 млн. лева.

На фона на разследването преди дни от „Софийска вода” са направили тест, за да установят дали столицата може да преведе 300 л. в секунда вода, за да помогне на Перник в безводието.

Идва ли краят на водната криза в Перник? (ВИДЕО)

„Тестовете са успешни. За около 3 часа поддържахме този капацитет, за да бъдем убедени, че може да преведем това водно количество, без по никакъв начин да застрашим водоснабдяването на София”, каза изпълнителният директор на „Софийска вода” Васил Тренев.

„При евентуална авария водата на София ще спре, но само в частта, която захранва водопровода и ако се налага да се спира. Но няма да спре за цяла София”, добави старши мениджърът на контролния център към „Софийска вода” Красимир Кръстев. 

Фандъкова: Нивото на язовир „Бели Искър” се следи в реално време

Ако във вторник Столичният общински съвет даде „зелена светлина” на доклада - пътят на водата от язовир „Белмекен” ще минава през язовир „Бели Искър” и София до миньорския град.

„За мен е важно да помогнем на бедстващите хора в Перник, без това да се отрази на хората в София”, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Докато чака вода в Перник беше обявено бедственото положение за още седмица.