Прокуратурата проверява 50 лица по подозрения в "разпространение на страх и паника"

Главната прокуратура в Анкара разследва десетки хора за "провокативни" публикации в социалните медии във връзка със смъртоносното земетресение, което разтърси източния турски окръг Елязъг на 24 януари, предаде БТА. Прокуратурата проверява 50 лица по подозрения в "разпространение на страх и паника" и "обида на турския народ, турската република и държавните институции".

Заподозрените са обвинени в разпространение в социалните медии на фалшиви изображения във връзка със земетресението. Междувременно броят на загиналите при труса с магнитуд 6,8, който разтърси в петък вечерта източния окръг Елязъг, достигна 41 души, след като спасителните екипи извадиха телата на още двама души изпод развалините. Ранени са над 1600 души, а най-малко 45 оцелели са били извадени изпод развалините.

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ТУРЦИЯ: Броят на загиналите се увеличава, хиляди са без дом

Земетресението разруши 76 сгради и повреди над 1000 други, принуждавайки оцелелите да потърсят убежище в палатки, джамии, училища, спортни зали и студентски общежития. Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви на пресконференция днес, че са осигурени над 24 000 палатки и 1000 жилищни контейнери, както и че са отпуснати средства за ремонт на пострадалите домове.