Според Тръмп това е най-детайлният план, който някога е бил изготвян

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че неговият план за уреждане на израелско-палестинския конфликт ще позволи на Израел да "направи голяма крачка към мира", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По-късно президентът качи карта, илюстрираща предложенията му в мирния план, в социалната мрежа Twitter.

 

Палестинците "заслужават един по-добър живот", допълни още той, застанал до израелския премиер Бенямин Нетаняху и представяйки плана си за мир в Близкия изток от 80 страници. Според Тръмп това е най-детайлният план, който някога е бил изготвян. Президентът на САЩ заяви, че мирният план за Близкия изток предлага реалистично решение с две държави, предадоха световните агенции.

Нетаняху оттегли молбата си за имунитет срещу съдебно преследване

Това реалистично решение ще обвърже необходимостта от създаване на палестинска държава с ясното отхвърляне на тероризма и ще превърне Ерусалим в неделима столица на Израел, допълва Франс прес, цитирайки президента.

"Моята визия предоставя възможност и за двете страни да спечелят, дава едно реалистично решение с две държави, което премахва риска, който представлява една палестинска държава за сигурността за Израел", заяви Тръмп.

 

 

По думите му бъдещата палестинска държава обаче ще се появи само при няколко условия, сред които "ясно отхвърляне на тероризма". Бъдещата палестинска държава би могла да "има палестинска столица в Източен Ерусалим". САЩ освен това са готови да "признаят израелския суверенитет върху територии", които международната общност счита за окупирани. Тръмп не уточни за какъв размер територии става дума.

САЩ са готови да започнат сериозни преговори с Иран

Споменавайки за "Ерусалим, който ще остане неделима столица на Израел", Тръмп освен това не уточни какви граници си представя, че ще има тази израелска столица. Палестинците искат Източен Ерусалим, частта от града, окупирана от 1967 г. от Израел, а после анексирана към Израел, да бъде столица на бъдещата им държава.

 

 

Освен за Източен Ерусалим като палестинска столица, Тръмп е казал, че САЩ биха могли накрая да отворят и посолство там. Президентът освен това увери, че според плана му нито един палестинец няма да бъде откъснат от родината си. Той заяви, че е направил много за Израел и трябва да бъде също така справедлив и към палестинците.

Тръмп заяви, че съгласно плана му палестинската икономика ще нарасне. В плана са заложени и икономически стимули за удвояване на растежа на икономиката и намаляване наполовина на безработицата.

Тръмп: Предприехме действия, за да предотвратим война, а не за да започваме такава

Тръмп съобщи още, че е писал на палестинския президент Махмуд Абас. В писмото той му обяснява, че територията, предвидена за новата палестинска държава, "ще остане отворена и без развитие на израелските селища в продължение на период от четири години".

 

 

Президентът също така сподели, че израелският премиер Бенямин Нетаняху му е казал, че предложения план от американската администрация ще бъде основа за преки преговори за мир.

"Вчера израелският премиер ми каза, че иска да възприеме визията в плана за основа за преки преговори с палестинците, което е исторически пробив и също така, бих искал да кажа, че израелският опозиционен лидер Бени Ганц също подкрепи и то много силно този план", заяви Тръмп.