Темата коментират социлогът Кольо Колев, Валерия Велева и Петьо Блъсков

„Това не е война. Това е медиен балон. Аз лично много се учудих, че Гешев си позволява това нещо. Императивно в Конституцията, член 103 казва, че не може да се повдигне наказателно производство срещу президента. В този смисъл това не е нищо друго, освен заяждане на дребно и надуване на медиен балон. Прокуратурата няма никакви правомощия върху  президента. Единствените, които имат такива, са Народното събрание и Конституционният съд” заяви в ефира на "Здравей, България" социологът Кольо Колев.

Според него, вероятно това е някаква форма на отклоняване на вниманието от сериозните проблеми, с които се сблъсква обществото в момента.

Прокуратурата: В запис на шефа на ВВС има данни за престъпление на Радев

„Казусът има три аспекта – юридически, морален и политически. По юридическа страна на казуса трябва да се зададат няколко въпроса, на които нямаме отговори. Какво е това разследване срещу шефа на ВВС и защо спецпрокуратурата води разследване срещу военен? След като са приложили СРС-та, в момента, в който протичат разговор с държавен глава, премиер, които са с имунитет, то те веднага се прекратяват. Всички чуваме, че това е гласът на президента Радев. По силата на член 103 СРС-то веднага е трябвало да бъде прекратено, камо ли да бъде оповестен публично и официално от държавна институцията. В момента имаме нарушение на Конституцията”, заяви главният редактор на сайта epicenter.bg Валерия Велева.

„В момента шефът на ВВС пристъпва закона. Той осуетява производство и подаването на информация към държавна институция. Според мен той моментално трябва да си подаде оставката. Никъде в този разговор няма изречение, в което президентът да каже: „Крийте данните”, добави тя.

Гешев: Има производство, което поражда неясноти за имунитета на президента

„Другият аспект е морален. Това е с цел да се удари президента, който се изживява като морален стожер на нацията, критикувайки управлението, говорейки непрекъснато за корупцията. Прокуратурата казва: „Ти не можеш да бъдеш морален стожер, след като ДОПУСКАШ ДА БЪДАТ УКРИТИ документи на твой близък човек”.  Третият казус е политически – с това започва предизборната кампания за президент. Това е удар срещу Румен Радев, да бъде сринат имиджът му. Битката тук е Радев или Гешев, тя е много ясна. Ако Гешев загуби,  това ще е много сериозен удар върху имиджа му като главен прокурор. Това е началото. Чакат се нови серии", заяви Велева.

Тя смята, че за да защити своя професионален път и имидж, главният прокурор ще излезе с други неща.

Радев: Вие преценете защо точно сега главният прокурор пита за имунитета на президента (ВИДЕО)

„Не бива да се правим на следователи. Нека прокуратурата да работи, нека и президентът да си вземе бележка от думите си. Не съм сигурен, че тези документи трябва да бъдат дадени. Може да са някакви елементарни неща. Защо всички хукнаха да спасяват президента? Според мен се търси конфликт на интереси в тази история”, коментира главният редактор на вестник "Труд" Петьо Блъсков.

Според него Гешев е направил услуга на президента, показвайки му, че около него има „живи жици”.

Гешев иска тълкуване на разпоредбата за имунитета на президента

Още по темата гледайте във видеото.