Колкото повече наближава лятото, толкова по-силно става желанието за перфектна фигура

Лепенки и чайове за отслабване със съмнителен ефект заливат търговската мрежа. За това сигнализират зрители на NOVA. Някои от „магичните” продукти за бързо намаляване на килограмите дори предизвикват опасни странични ефекти. Как тези продукти стигат до пазара провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Колкото повече наближава лятото, толкова по-силно става желанието за перфектна фигура. В търсене на бързи резултати, ударно сваляне на килограми и изваяни тела буквално за дни, все повече потребители избягват фитнес залите и се доверяват на продукти с неясно съдържание и съмнителни ефекти. На пазара можем да намерим всичко – от лепенки и сапуни до всякакви мазила, сиропи, чайове и кафета, предлагани от анонимни търговци – най-вече в интернет. 

ПРОВЕРКА НА NOVA: Има ли фалшиви моторни масла на пазара?

Преди три години битка с килограмите започва и Лилия Тодорова. “В един момент на човек му натежава, все по-трудно става ходенето, дишането и решаваш да предприемеш нещо”, споделя тя.

В търсене на успешната формула за справяне с килограмите Лилия пробва всичко, което пазарът предлага. Но резултат няма. А скоро започват да се проявяват нежелани ефекти от чудодейните продукти. Оказва се, че те имат йо-йо ефект и предизвикват стомашни неразположения.

Предлагат ли ни прекупвачи стари дрехи и обувки като нови?

Фитнес инструкторът Мартин Димитров е категоричен, че само с лепенки и чайове не можем да кажем "сбогом" на килограмите. А перфектното тяло е резултат на много пот в залата и стриктен хранителен режим. 

СКРИТА КАМЕРА НА NOVA: Плащаш за 50-100 гр. повече, отколкото получаваш

"Не си струва да се дава дори 1 лв. за каквито и да е било добавки. В пъти по-добре е да работиш с треньор, който да те научи и как да се храниш. Когато говорим за някой, който никога не се е занимавал с това и тепърва влиза в режим с хранителен план и тренировки, той ще започне да се променя след период от 6-9 месеца”, казва Димитров. Той признава, че преди да стигне до залата, също е търсил краткият път към изваяното тяло на културист. 

„Нищо не се случваше, освен че губех значителен обем средства. С времето установих, че храната и тренировките ми носят успеха, който търся”, споделя още фитнес инструкторът.

Диетолозите също потвърждават, че е опасно да се доверяваме на продукти с неясно съдържание, предлагани от анонимни търговци в интернет.

НОВА ИЗМАМА: Поръчваш луксозен калъф за телефон, получаваш евтино менте

„Понякога информацията за продуктите е подвеждаща и те дават странични ефекти по отношение на бъбреците, черния дроб, сърдечно-съдовата система и т.н.”, казва д-р Димитър Христов, специалист по хранене и диететика.

Присъстват ли съставките от опаковките реално в продуктите за отслабване се следи в специални лаборатории. Когато тестовете показват разминаване, контролните органи забраняват продажбите на продукта, защото на практика потребителите се заблуждават.

„НА ТВОЯ СТРАНА”: Има ли изкуствено надуване на цените на такситата?

В мрежата често "магическите" продукти се рекламират от уж световноизвестни фитнес инструктори, културисти и дори учени, които ни убеждават в чудодейните свойства на лепенките или чайовете. 

Съветът е: тренировка в залата 2-3 пъти седмично и изготвен индивидуален хранителен режим. Така до лятото можете да се разделите с между 5 и 10 кг. Ако се пак заложите на продукти като чайове и лепенки, доверете се само на проверени търговци.