Британските паспорти ще променят цвета си

По време на преходния период до края на годината Обединеното кралство ще продължи да се подчинява на правилата на ЕС и да плаща вноската си. Много неща ще останат същите, но ще има и някои промени. Ето и списъкът на BBC със седемте изменения и седемте области без промени.

РАЗВОДЪТ Е ФАКТ: Великобритания напусна ЕС (ВИДЕО+СНИМКИ)

СЕДЕМ ПРОМЕНИ

1. Британските депутати в Европарламента губят мандатите си, в тази институцията вече няма да ги има 73-те депутати на Обединеното кралство. Това е така, защото с Brexit кралството напуска всички политически институции на ЕС. В същото време през преходния период решенията на Европейския съд ще имат последната дума за юридическите спорове

2. Кралството няма да участва повече в срещите на върха.

Това важи и за премиера Борис Джонсън, който обаче може да бъде поканен на такива среща, като изрично пожелае това. Британските министри няма да присъстват на редовните срещи с европейските им колеги, които ще решават различни въпроси, включително и риболова, който е важен за кралството.

Британският флаг свален от сградата на Европейския съвет (ВИДЕО+СНИМКИ)

3. Нова търговия

Обединеното кралство ще може да започне преговори със страни по света за нови правила при закупуването и продажба на стоки и услуги. Докато белеше член на ЕС, Лондон не можеше да води официални търговски преговори със страни като САЩ и Австралия. Поддръжниците на Brexit твърдят, че свободната търговия ще засили икономиката на Обединеното кралство.

Предстоят и много дискусии с ЕС. Приемането на търговско споразумение между Великобритания и ЕС е основен приоритет, така че няма да са необходими допълнителни такси за стоки и други търговски бариери, когато преходът приключи. Ако обаче бъдат договорени търговски сделки, те няма да могат да стартират, преди приключването на преходния период не приключи.

4. Британските паспорти ще променят цвета си

Сините паспорти ще се върнат и това ще стане над 30 години, откакто те бяха заменени с паспорти с досегашния цвят бордо. Новите сини паспорти ще бъдат въведени до средата на годината. Съществуващите стари паспорти с виненочервения цвят ще останат валидни-

5. Монетите Brexit

Влизат в обръщение около 3 млн възпоменателни монети от 50 пенса в честа на Брезит. На тях ще бъде изписана датата "31 януари", както и надписът: "Мир, просперитет и приятелство с всички народи".

Монетата бе посрещната със смесени чувства, някои противници на Brexit заявиха, че няма да я използват. Правителството планира да въведе подобна монета и на 31 октомври – първата датата, когато трябваше да се случи Brexit. Монетите обаче ще бъдат претопени и рециклирани, след като им изтече срокът.

6. Закрива се управлението за Brexit

Разпуска се екипът, който водеше преговорите с ЕС да условията по напускане на Великобритания, но който така и не изработи нито едно споразумение. Управлението за напускането на ЕС бе създадено през май 2016 т. от предишната премиера Тереза Мей. Екипът, който ще води предстоящите преговори с ЕС през преходния период, ще се намира на „Даунинг стрийт”, където заседава и правителството.

7.Германия няма да екстрадира своите граждани в кралството.

Няма да е възможно заподозрени в престъпления лица да бъдат върнати във Великобритания, ако са избягали в Германия. Конституцията на Германия не позволява екстрадицията на нейните граждани, освен ако не е в друга държава от ЕС.

"Това изключение вече не може да се прилага, след като Великобритания напусна ЕС", заяви говорител на германското министерство на правосъдието.

Не е ясно дали същите ограничения ще важат за други страни. Словения, например, казва, че ситуацията е сложна, докато Европейската комисия не успя да даде коментар.

Британското вътрешно министерство заяви, че европейската заповед за арест ще продължи да се прилага и през преходния период. (Това означава, че Германия ще може да екстрадира негермански граждани). В министерството смятат, че ако законите на дадена държава не позволяват екстрадиция в Обединеното кралство, съдебният процес и присъдата ще трябва да се поемат от нея.

Джонсън: Brexit не е краят, а началото на нова страница в британската история (ВИДЕО)

КАКВО ОСТАВА НЕПРОМЕНЕНО

Понеже преходният период започва веднага след Brexit, много от другите практики остават същите – чак до 31 декември 2020 година.

1. Пътуванията

Полетите , влаковете и корабите ще действат както досега. По време на прехода британските граждани ще се нареждат на опашка за паспортен контрол в местата, отредени само за граждани на ЕС

2.Шофьорските права и паспортите за домашните любимци

Остават същите, стига да са валидни

В нощта на Brexit: Правителствената сграда на Шотландия свети в цветовете на ЕС (СНИМКА)

3.Картата за Европейската здравна застраховка (EHIC)

Тези карти дава право на британците да бъдат лекувани в държавни болници при заболяване или инциденти. Картите ще останат в сила през целия преходен период, включително и за страни като Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, които не са членове на ЕС.

4.Живеене и работа в ЕС

Свободата на движение остава в сила за преходния период, така че британските граждани могат да живеят и работят в страните от ЕС, като го правят и сега. Същото важи и за гражданите на ЕС в Обединеното кралство.

5. Пенсиите

Британските граждани, живеещи в ЕС, ще продължат да получават държавните си пенсии, както и годишното им увеличение

6. Бюджетни вноски.

По време на преходния период Обединеното кралство ще продължи да плаща вноската си в бюджета на ЕС. Това означава, че ще получава и финансиране от ЕС през същия период.

7. Търговия

Търговията между Великобритания и ЕС ще продължи, без да се въвеждат допълнителни такси или проверки.