Арх. Пламен Мирянов заснема най-красивите кътчета на страната

Разходка из България в снимки и видеа, чрез изложбата на архитект Пламен Мирянов, който заснема кадри от най-красивите кътчета на страната.

„Пред нас е изложбата с фотографии, които са декор, красив фон на цитати от Библията, на стихове на народния поет Иван Вазов. Проектът „Нашият дом е България” включва видеа, които представят и разказват за историческите и природните богатства. За нашите архитектурни и културни наследства, за традициите, за християнските ценности, които са ни особено нужни в днешно време”, посочи арх. Пламен Мирянов.

Как изглежда България през погледа на фотографа Владислав Терзийски?

В лавандулови полета екипът на Пламен среща леки затруднения по време на снимачния процес. „Снимахме на дълга експозиция. Не могат да се видят комарите, големи като врабчета. Но те са навсякъде. Това е приятен снимачен ден и нощ. В Рила нещата са много по-тежки, когато особено си на Раздела – това е едно място между Рилския манастир и Седемте Рилски езера и те хване непредвидено буря. Такава, която не е в нито една прогноза. Падат гръмовете от двете ти страни и ти си като гръмоотвод, държейки рейките на палатката, защото все пак трябва да се прибера в нея. Благодарен съм на Бог, че ме запази жив в онази нощ”, разказва Пламен. 

Как хорото в едно от Седемте рилски езера взриви социалните мрежи?

Един от начините да си припомним за корените ни е когато се хванем на хоро. Преди няколко години арх. Мирянов се опита да постави рекорд на Гинес за най-дългото хоро в света. Седем ансамбъла играха край Седемте рилски езера. Имаше критики, че той и събралите се са влезли във водата. Нещо, което не е позволено, защото това е природен парк.

„След онзи случай аз обещах пред медиите, че ще направим нови табели и миналата година изпълних това обещание. Качихме, с помощта на „Козе сирене и мед”, пет чисто нови, прясно лакирани дървени табели на езерата. Te смениха старите и овехтелите такива”, каза Пламен Мирянов.

Габровски мед от рози завладя гурме кухнята в Париж (ВИДЕО)

На изложбата е показан кадър от филма „Магията на българската роза”. „Това видео спечели първа награда на един фестивал за туристическото кино и преди него единственият филм, който разказваше за розата, беше френски. Всъщност това, което можем да видим, е пъстротата на България, която е абсолютно необятна. Тя е в лавандулите, в розите, в дълбините на езерата, в техния кобалтов цвят. Всичко това, когато се обрисува с точното слово, се получава точното послание за целия свят. България е най-старата европейска държава с най-старата история”, заключи арх. Мирянов.

Още за каузата „Нашият дом е България” гледайте във видеото.