Въпросната ледена шапка е разположена на около километър дълбочина

Учените, влезли в ролята на Шерлок Холмс, най-накрая може би са успели да разрешат мистерия, която продължава от десетилетия - произхода на огромния, многопластов лед с CO2 на южния полюс на Марс и връзката му със въглеродния диоксид в марсианската атмосфера.

Една от водещите хипотези е, че тези слоеве са били натрупани един върху друг, тъй като оста на Марс се накланя към и извън Слънцето, а симулационните модели, публикувани в ново проучване, подкрепят тази теория.

Илън Мъск иска да засели 1 милион души на Марс

Въпросната ледена шапка е разположена на около километър дълбочина и се смята, че съдържа толкова въглероден диоксид, колкото има в цялата атмосфера на Марс днес, а комбинация от фактори са създали този необичаен слоест модел .

"Обикновено, когато правите модел, не очаквате резултатите да съвпадат толкова точно с това, което наблюдавате", казва Питър Бюлер, планетарен учен от лабораторията за реактивни двигатели на НАСА."Но дебелината на слоевете, както е определена от модела, съвпада прекрасно с радарните измервания от орбиталните спътници."

Астрономи разкриха загадка, свързана с древна катастрофа в Млечния път

Това, което прави ледената шапка на южния полюс толкова странна, е, че всъщност не би трябвало да е там – водният лед е по-термично стабилен и по-тъмен от CO2 леда, така че учените биха очаквали CO2 леда да се дестабилизира, когато бъде хванат под воден лед.

Три фактора са предотвратили това, според новия модел: променящият се наклон на Марс, докато обикаля около Слънцето, разликите в начина, по който тези два вида лед отразяват слънчевата светлина, и промяната в атмосферното налягане, която се случва, когато CO2 леда се превръща в газ.

Учените установиха какъв сняг вали на другите планети

„Колебанията“ на Марс при въртенето му биха променили количеството слънчева светлина, достигащо до южния полюс, образувайки CO2 лед по време на някои периоди, а след това превръщайки го от твърдо в газообразно състояние през други периоди.

Това продължава от около 510 000 години, предполагат учените - от последния период на изключително силна слънчева светлина, когато целият CO2 би бил превърнат в газообразен в марсианската атмосфера.

С разбирането на ледената шапка на южния полюс на Марс, изследователите потенциално могат да разберат повече за дългосрочната история на планетата, датираща милиарди години назад.