Главният прокурор сезира Генералния секретариат на Съвета на Европа и Европейския комитет по проблемите на престъпността

Главният прокурор Иван Гешев сезира Генералния секретариат на Съвета на Европа и Европейския комитет по проблемите на престъпността за възникналите трудности по изпълнението на двете молби до Сърбия за екстрадиция на ексбанкера Цветан Василев.

Гешев: Прокуратурата не е нарушила закона

„Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на замолената държава по този конкретен случай поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на задълженията на произнасянето в разумен срок“, пише в писмото на главния прокурор. В него се припомня, че към момента са изминали близо 5 години и половина от изпращането на първоначалната молба до сръбските власти и 4 години и 8 месеца от подаването на допълнителната молба.

Гешев: Това е само началото, очаквайте продължение

Писмото на Гешев е с копие до председателя на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Адресирано е и до тях заради бъдещата преценка за готовността на западната ни съседка да кандидатства за членство в Европейския съюз и да прилага принципа за върховенство на закона. Главният прокурор припомня, че по отношение на процедурите за предаване на издирвани лица съгласно европейски заповеди за арест, се прилагат сроковете до 90 дни, които са "несравнимо по-кратки за произнасяне на окончателни съдебни решения за предаване или отказ от предаване на издирвани лица спрямо тези по конкретния случай".

Гешев: 28 контейнера с отпадъци ще бъдат върнати в Италия

Иван Гешев е писал и до Висшия съд в Белград. В писмото си до върховната инстанция той информира, че молбите на българската страна от 2014 г. за екстрадицията на обвиняемия бивш собственик на КТБ продължават да са валидни. „Изразяваме недоумение от забавянето на Вашето решение с близо 5 години и 6 месеца от изпращане на първоначалната ни молба за екстрадиция и повече от 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба. Информираме Ви, че такова забавяне е безпрецедентен случай в нашата практика като молеща страна в историята на приложението на правния механизъм на Европейската конвенция за екстрадиция, след като своевременно е била изпращана и всяка искана допълнителна информация“, пише още в писмото на главния прокурор.

„Отново бихме желали да отбележим, че наказателното производство срещу Цветан Василев за присвояването на пари от КТБ е без аналог в историята на българското правораздаване, с огромно въздействие върху икономиката и финансовата стабилност на страната ни“, допълва Гешев.

Гешев: Арестът на Васил Божков е официално потвърден от ОАЕ (ВИДЕО)