По южната граница гръцките служби пускат само коли с вериги през пунктовете „Златоград” и „Илинден”

Силен снеговалеж затрудни придвижването по пътищата в страната. 

Проходът Хаинбоаз беше затварян на няколко пъти. Десетки тирове пречиха на движението през целия ден като закъсваха – едни заради износени гуми, други заради непочистената настилка. Стигна се и до опити за саморазправа между шофьори и пътните служби. Проблеми за шофьорите имаше и на север, и на юг на прохода. 

За снегопочистването на Хаинбоаз са ангажирани общо над 30 снегорина.

Около 18:00 часа за снегопочистване бяха затворени всички първокласни пътища във Великотърновска област за тежки автомобили над 12 тона. Тировете изчакват на място. 

Тежък снеговалеж има и в района на Хасково. Заради аварирали камиони магистрала „Марица” остана затворена в продължение на часове. Това доведе до образуването на километрични колони. Няколко села в областта останаха без ток.

Тази вечер се затваря и проходът Шипка. Спира се и движението по пътищата, които водят към прохода. Над 10 са закъсалите автомобили преди самия град Шипка. А на спасителните екипи се налага да се движат по навигация, защото видимостта е буквално нулева.

 

 

Освен че вали обилен сняг, има и изключително бурен, на моменти ураганен вятър. Има много снегонавявания. По-рано през деня е имало проблеми и с линейки, и с полицейски коли.

В над 10 населени места в региона има проблеми с електричеството.

Късно вечерта автобус по линията Велико Търново – Павликени попадна в преспи край село Балван. Наложи се три пътнички да бъдат спасени с противопожарен автомобил. „Не се притесних изобщо. Шофьорът беше внимателен, в автобуса беше топло. Говорихме си. Важното е, че ни приеха сигнала”, каза една от тях - Виолета Цонева.

ОПАСНО ВРЕМЕ: Снежни виелици в цялата страна в следващите 48 часа

Сериозни проблеми има и с придвижването през проходите в Смолянско. Всички превозни средства задължително трябва да са с вериги, съобщават от АПИ. Ограничено е движението на товарните камиони над 12 т с ремаркета и полуремаркета по републиканските пътища в общините Доспат, Борино и Девин и през проходите Рожен, Превала и Печинско. В област Кърджали е спряно движението на МПС над 12 т по път I-5 Кърджали – Черноочене поради снегопочистване и обилен снеговалеж.

Шофьорите, на които утре им предстои пътуване в Източна България, трябва да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия. В 13 области Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Шумен, Търговище, Русе, Варна, Бургас, Сливен, Хасково и Кърджали, е определен жълт код за потенциално опасно време за снеговалежи и бурен вятър, възможни са виелици, навявания и образуване на преспи.

По южната граница гръцките служби пускат само коли с вериги през пунктовете „Златоград” и „Илинден”.

За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавяванията, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя. Снегопочистващите машини на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за обработване на настилките по републиканските пътища, за да се осигури пътуването при зимни условия.