Американският президент е обвиняван в злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на Конгреса

Сенатът на САЩ оправда президента Доналд Тръмп в процеса по импийчмънт и по двете обвинения - злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на Конгреса. Това показват резултатите от гласуването. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По първото обвинение за злоупотреба с власт 52-ма сенатори гласуваха против признаването на Тръмп за виновен, а 48 се обявиха, че е виновен.

По второто обвинение за това, че е възпрепятствал работата на Конгреса, 47 гласуваха, че е виновен и 53, че е невинен.

Един сенатор от републиканците, Мит Ромни, наруши партийната дисциплина и гласува президентът да бъде признат за виновен по първото обвинение, за злоупотреба с власт, откъдето дойде и единият глас разлика в двете гласувания. Демократите гласуваха единно срещу президента.

Неочаквано, републиканецът Мит Ромни гласува заедно с Демократите срещу президента по първото обвинение за злоупотреба с власт.

„Президентът поиска от чуждо правителство да разследва политическия му съперник. Целта на президента беше лична и политическа. Съответно президентът е виновен за ужасяваща злоупотреба с общественото доверие”, каза Ромни.

ПРЕД КОНГРЕСА: Тръмп отказа да се ръкува с Пелоси, тя скъса речта му (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ромни се превърна в единствения сенатор в американската история, гласувал да бъде отстранен президент от неговата партия. Но той се присъедини към останалите Републиканци и оправда президента по второто обвинение - възпрепятстване на Конгреса.  След вота, лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл обяви победа. „Това е политическа загуба за тях. Те я инициираха. Те смятаха, че това е страхотна идея”, каза той.

Така, след 5 месеца изслушвания, разследвания и разкрития, демократите не успяха да осигурят необходимото мнозинство от две трети за отстраняването на Тръмп от длъжност.

„Това определено не е радостен ден за нацията. Сенатът обърна гръб на истината, на справедливия процес и на това, което основателите на държавата ни биха искали да направим”, каза  Чък Шумър - лидер на демократите в Сената.

Развръзката на третия в историята процес по импийчмънт е политически триумф за Белия дом. Доналд Тръмп публикува в Twitter видео, в което е показан като вечен президент. В 30-секундния клип той стои безмълвен на фона на променящите се дати на президентските мандати. Числата постепенно стигат до сто хилядната година и накрая се появява надпис Тръмп завинаги.

Тръмп с огромен гаф след "Супербоул" (СНИМКИ)