Заболяването е открито в семейна ферма

Гръцките здравни власти са нащрек, след като в четвъртък беше потвърден първият случай на африканска чума по свинете в малка свинеферма в района на Серес, съобщи „Катимерини”, цитиран от БГНЕС. Министерството на земеделието съобщи в сряда, че заболяването е открито в семейна ферма.

Регистрираха 4 положителни проби на чума по диви свине в Ямболско

Властите са изпратили проби в Атинския ветеринарен център, в референтна лаборатория за диагностициране на болестта, откъдето е потвърдена заразата.

На проведената в сряда спешна среща в Министерството на земеделието и храните са били набелязани мерки за ограничаване на разпространението на заразата в други региони на страната.

Дронове ще контролират африканската чума по свинете

Забранен е износът на всички видове свински продукти, инструменти за тяхното обработване и отпадъци от Серес, като мярката е влязла в сила незабавно. Забранено е и изнасянето на живи прасета от областта.

Ветеринарните центрове в Серес, полицията, пристанищните и правителствени органи са поставени в готовност за действие, ако се наложи.

Откриха ново огнище на чума във ферма с почти 40 000 свине

Според Световната организация за здраве на животните, африканската чума по свинете вече се е разпространил в над 50 държави.