Те са в неизвестност от сряда

След продължило над 40 часа издирване, планинските спасители прекратиха временно търсенето на изчезналите в Стара планина баща и син. Спасителите ще се върнат в планината отново утре.

Двамата мъже са в неизвестност от сряда,  когато за последно са говорили с близките си. Премиерът Бойко Борисов нареди да бъде оказана помощ на спасителните екипи. Много доброволци също се включиха в акцията.

СНИМКИ ОТ АКЦИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Разделени в три групи, планинските спасители тръгнаха от три различни места да обхождат района на местността Параджика, където за последно са били забелязани двамата туристи. Теренът е пресечен и недостъпен за високопроходима техника.

Баща и син в неизвестност, планински спасители ги издирват

„Преспите, има преспи, навявания, понеже е много силен вятърът и това затруднява ходенето и търсенето. Това е проблемът в момента”, заяви Георги Гугушев  от Планинска спасителна служба.

 

 

Съпругата и близки на изчезналите туристи пристигнаха в Калофер, но не бяха допуснати в издирването. С огромно притеснение очакват днес спасителите да ги открият.

„Не знаем къде точно са се загубили, можем само да гадаем. В акцията се включват и доброволци”, каза пред NOVA кметът на Калофер Румен Стоянов.

 

 

„Държавата също се намеси. Снощи лично г-н Борисов се обади  и каза, че ще съдейства с каквото е необходимо. Говорихме с председателя на ПСС г-н Нешев и той каза, че няма смисъл да рискуваме други допълнителни хора, които не са обучени”, посочи още той.

Откриха туриста, изчезнал в района на Беклемето

„Ходили са до върха и на връщане вече някъде се губят. Времето тогава се е влошило. Излязъл е силен вятър, сняг. Навръщане от върха са вървели заедно с някаква друга група, но просто са изоставали и тези хора са си тръгнали, защото са бързали да се прибират”, каза чичото на момчето Петър Гичев.

Майката за последно се чула със сина си в сряда следобед. „Последният разговор е той е казал мамо загубихме се. Оттам нататък вече нищо не знаем. Батериите са паднали на телефоните”, допълни Гичев.

„Имаме информация от нашия хижар, че вечерта във вторник около 19.30 са били на пътеката за връх Ботев, след хижа „Рай”. Движили са се бавно. Много пъти са почивали, което означава, че може би са имали проблеми с предвижването и затова другите са ги изоставили”, коментира Донка Радулова от туристическото дружество.

Гугушев смята, че ако са някъде на закрито има голям шанс да са живи и здрави. В района на Параджика, където се губят следите на бащата и сина пътят е дълъг и няма заслони, в които при екстремни ситуации туристите да се скрият.

Повече по темата гледайте във видеото.