Това разкриха от прокуратурата

От 800 до 1300 евро от такса „почерпка” са събирали митнически служители и гранични полицаи на ГКПП „Калотина” на смяна. Когато спираните за проверка давали по-едри банкноти,  им се връщало и ресто. Това стана ясно на брифинг на прокуратурата след акцията на граничния пункт в четвъртък. При нея бяха задържани 30 души, сред които и шефът на „Калотина” Райчо Соколов.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева в МВР са подавани множество сигнали от шофьори.

Парите били искани предимно от турски шофьори, както и от български, които превозвали храна. С платената такса избягвали реална физическа проверка на товара.

20 от задържаните вчера митничари и гранични полицаи са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. На върха бил шефът на митническия пункт Райчо Соколов. И ако от камиони на смяна се изкарвали до 1300 евро, при леките коли сумите били по-малки – между 200 и 300 евро.

Защо задържаха цяла смяна митничари на ГКПП "Калотина"?

Разследващите разказаха схемата, по която митничарите искали таксата "Почерпка".

„Участието на граничните полицаи е безспорно, тяхната роля е да създават проблеми на пътуващите, в резултат на което ги препращат на митническите инспектори”, обясни  директорът на „Вътрешна сигурност”  Стефан Банков.

 

Видео: БГНЕС

„Искането на подкупите ставало директно или чрез мимики и жестове , чиято цел била да подскажат на водачите да предадат определена парична сума”, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Всеки митнически инспектор заделял по 50 евро за началника на митническия пункт. Останалата сума се разпределяла между митничари и гранични полицаи.

Задържаха шефа на митническия пункт на "Калотина" и над 30 митничари и граничари (ВИДЕО)

„Когато водачите давали пари, които са в по-голяма банкнота, им се връщало ресто”, обясни Милева.   

В замяна на платената такса „Почерпка” минаващите през пункта не били проверявани.

„Единственият начин да преминат пункта без да платят е да прелетят, повтарям – да прелетят”, заяви Банков.

 

 

В домовете на арестуваните са били открити големи суми пари, боеприпаси и наркотици.

„В дирекцията постъпиха множество сигнали от граждани, предимно чужди, турски граждани, които треперейки, дойдоха в дирекцията със своята самоличност . Част от тях заявиха, че на територията на ГКПП „Калотина” не е възможно да се премине без да се плати”, обясни още Банков.

По данни на разследващите групата действала от началото на миналата година.