Двете страни обсъдиха ситуацията в сирийската провинция Идлиб

На преговорите в Анкара между Руската федерация и Турция двете страни обсъдиха ситуацията в сирийската провинция Идлиб и стъпките за напредък на политическия процес в Сирия, заяви представител на турското външно министерство, цитиран от БГНЕС.

Световните лидери решиха да се „въздържат от намеса“ във войната на Либия

"Анкара беше домакин на тричасови преговори на междуведомствени делегации, ръководени от заместник-министрите на външните работи на Турция и Русия Седат Онал и Сергей Вершинин и с участието на специалния представител на руския президент за Сирия - Александър Лаврентиев. В делегациите бяха включени представители на външните министерства, както и на военните и разузнавателните агенции на двете страни. По време на преговорите бяха обсъдени ситуацията в сирийската провинция Идлиб, както и стъпките за напредък на политическия процес в Сирия. Беше решено да преговорите да продължат следващата седмица”, гласи съобщението на турското външно министерство.

Какво развълнува света през 2019?

В съответствие със споразумението, постигнато през май 2017 г. на преговорите в Астана от представители на Русия, Иран и Турция, в Сирия бяха създадени четири зони за деескалация.

Териториите на три от тях през 2018 г. попаднаха под контрола на Дамаск. Четвъртата зона, разположена в провинция Идлиб и части от съседните провинции Латакия, Хама и Алепо, все още не е подчинена на правителството на републиката.

Путин и Ердоган обсъдиха Либия и Сирия в телефонен разговор

 В същото време по-голямата част от тези територии е превзета от терористи от организацията „Джебхат ал Нусра”. През септември 2018 г. Русия и Турция се договориха в Сочи за създаването на демилитаризирана зона в Идлиб, където има повече от дузина различни военни групировки.