От ПСС заявиха, че са направили всичко възможно за спасяването им

Прекратиха издирването на двамата туристи, изгубили се в Стара планина в сряда. Планински спасители и военни тръгнаха и днес в последен опит да открият изчезналите с помощта на дронове и термокамери.

Минути преди 19 часа от планината се върнаха и последните спасители, които неуморно издирваха изчезналите баща и син 4 дни. Днес в издирвателната акция участваха и военни. Претърсени са всички склонове и заслони, където е било възможно да бъдат намерени те. Верижна техника проби дълбоките снежни преспи до мястото, което трябваше да бъде обходено.

Баща и син в неизвестност, планински спасители ги издирват

Безпилотен летателен апарат на военните прелетя над голям периметър в подножието на връх Ботев, за да търси изгубените баща и син. Военните тръгнаха от базата на 61-ва Стрямска механизирана бригада сутринта.„Планината е планина. С нея не трябва да има шега. И там, където не мине крак, ръка и човешко око, не може да се каже със сигурност, че е проверено“, каза бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61-в Стрямска механизирана бригада

В същото време спасителите намериха следи, които водят към стръмно дере в река Тунджа. „Днес беше последният ден и последната надежда. Надявахме се, че кучетата ще стигнат до резултат. Обаче този терен и в тези условия просто беше невъзможно“, каза Дамян Чолпанов, планински спасител.

Все още няма следа от изчезнали в Стара планина баща и син(ВИДЕО+СНИМКИ)

Ден по рано спасител претърпя инцидент, като се подхлъзна в стръмен участък и е падна в ледените води на реката„Наш колега падна във водата, намокри се качествено. Рискът от такива инциденти съществува, слава Богу, се размина с това”, коментира Емил Нешев, началник на Планинската спасителна служба към БЧК.

Близките на изгубения 42-годишен баща Атанас Пенчев и неговия син се надяват, че ще бъдат открити. „В момента стоим и чакаме. Това, което ни казаха спасителите е да стоим и чакаме. От оператора са изискали локация, за да видят последното място, на което са били, от там нататък не зная нищо”, каза вуйчото на изчезналото момче Петър Гичев.

Четвърти ден без следа от изчезналите баща и син под връх Ботев (ВИДЕО)

Опитните планинари казват, че зимно време е немислимо да се тръгне на поход без добра екипировка.„В такива случаи не бива да се тръгва, защото това е безотговорно отношение към техния живот и към хората, които отиват да ги търсят“, каза Донка Радулова от Туристическо дружество „Хайдут“ - Калофер.

Репортер: Илиян Велков