Електронното таксуване на тежкотоварните камиони ще бъде въведено от 1 март

Пътната агенция представи тол системата пред транспортния бранш. Електронното таксуване на тежкотоварните камиони за ползване на платена пътна мрежа на база изминато разстояние ще бъде въведено от 1 март. Срещата беше инициирана от Българско обединение на шофьорите, а на въпросите отговаряха от тол управлението.

От 2 февруари няма да се продават месечни винетки за камиони на 3,5 тона

Експерти направиха демонстрация за купуване на маршрутна карта. Така, шофьорите ще плащат предварително за маршрута, по който планират да минат.

От днес рамките за контрол по пътищата работят. До края на седмицата ще бъдат в тестови период. Те ще следят, освен тежкотоварните автомобили, и колите. Ако преминем без винетка по републиканските пътища, ще получаваме електронен фиш.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Може ли да заплатим чужда винетка по погрешка?

Беше представен и тол калкулатор, с който превозвачите могат да изчислят сами таксите, които ще дължат за изминатото разстояние.

„Притеснявам се, че не сме видели GPS –ите и нямаме представа как се работи с тях. Не знаем дали са стандартизирани от АПИ”, заяви Христо Радков от Българското обединение на шофьорите.

Милион винетки изтичат до края на януари

„Начините на плащане ще бъдат чрез маршрутна карта, която има предварително дефиниран маршрут, избран от собственика или от административен служител от фирмата, която извършва транспортната дейност”, каза Олег Асенов, член на УС на АПИ.

„Рамките за контрол ще следят кои са нарушителите 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. На база нарушението на края на деня се издава документ - така наречения „електорнен фиш”, който се съставя в отсъствието на нарушителя. От днес няколко дни ще верифицираме информацията за нарушенията и ще ви информираме откога ще започнем и издаване на фишове, които да се предоставят на нарушителите”, каза още той.

 

 

„Нарушителят, ако признае нарушението, може да заплати компенсаторна такса, ако откаже обаче, се преминава към наказателно постановление  и глоби съгласно закона”, допълни Асенов.