Темата коментира изп. директор на Асоциацията на индустриалния капитал Добрин Иванов

„Трудно е да се обясни накратко какво се случва в българската енергетика. Проблеми в нея има от няколко години. Още през 2016 г. беше първият в историята протест на работодателите. Той беше именно заради цената на тока. Оттогава насам имаме пазарни аномалии на енергийната борса, защото тя на практика не работи”. Това заяви изп. директор на Асоциацията на индустриалния капитал Добрин Иванов в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Бизнесът иска незабавни оставки заради скъпия ток

„Цената на тока се определя съобразно търсенето и предлагането, но с тази особеност, че от страната на предлагането има един монополист, какъвто е БЕХ, който предлага голямата част от електроенергията на пазара и много лесно цената може да бъде манипулирана. Именно заради това се постигат тези високи ценови нива”,  посочи още той.

Според него проблемът е именно крайната цена на тока, на която електроенергията достига до българските предприятия. „Те са високо енергоинтензивни, тъй като цяло българската индустрия потребява повече електроенергия и съответно високата цена удря директно върху конкурентноспособността на продуктите, които тя предлага на световния пазар”, категоричен бе Добрин Иванов.

„В неделя ударихме дъното. В България електроенергията беше 40 пъти по-скъпа, отколкото в Германия. 1 и половина евро в Германия, 63 евро в България. 15 евро във Франция, 63 евро в България. Средната цена в Европа – 30 евро, у нас - 63. Това е два пъти по-скъпо”, коментира той.  

Бизнесът иска сигурност и предвидимост за цената на тока

Иванов обясни, че по принцип в неделя предлагането винаги надвишава търсенето, тъй като енергийните производители не могат да намалят ударно производството, когато няма голямо потребление. „Обикновено цената в събота и неделя е по-ниска, защото се произвежда повече електроенергия, отколкото се предлага. Това важи най-вече за Германия, защото има случаи, в които те плащат, за да изнасят елекроенергия. Причината за това е, че правят свръхпроизводство, а енергията не може да се складира и трябва да се потреби веднага, след като се произведе”, посочи още изп. директор на Асоциацията на индустриалния капитал.

Запитан как може процесите да се оптимизират, той отговори: „Цената, която се определя на българската енергийна борса е определяща, тъй като през нея се търгуват около 2/3 от енергията. Тя е ценоопределяща и за цената, на която търговците продават на българските предприятия. Затова е важно каква е цената, която се постига там, а там тя е висока, защото предлагането е ограничено”. И допълни: „Това е така, защото имаме един монополист, който решава кога и какви пакети да продава на енергийната борса. На моменти се ограничава предлагането, въпреки големите производствени капацитети, които има България”.

Домусчиев: Цената на тока е 1 евро в Германия, 63 евро в България

Според Иванов у нас има инсталирани мощности, които многократно надвишават нуждата от произведена електроенергия. „Тези мощности обаче не работят, произвеждат по-малко електроенергия и съответно цената се увеличава. Най-неефективното управление в случая е на ТЕЦ „Марица Изток 2”, които при инсталирана мощност 1 620 мегавата, от година и половина те работят с 1/3 от възможностите си”, коментира Добрин Иванов.

Запитан дали бизнесът подготвя протести, Иванов отговори категорично: „Ние сме предложили много решения. Най-ефективното според нас е повишаване на предлагането. Смятаме, че Българският енергиен холдинг се управлява неефективно. Най-вероятно ще поискаме оставката на неговото ръководство. Ще поискаме и оставката на ръководството на ТЕЦ „Марица Изток 2”.

Целия разговор гледайте във видеото.